Prestigieuze erkenning als “Highly Cited researcher” voor 17 UGent-onderzoekers

(28-11-2017) De UGent heeft dit jaar maar liefst 17 onderzoekers met Highly Cited status in diverse domeinen binnen de levenswetenschappen. Dat is een opvallend hoog aantal op een totaal van 40 'Highly Cited' onderzoekers in België.

Thomson Reuters (nu “Clarivate Analytics” genaamd) begon in 2001 met de opmaak van deze exclusieve lijst, die gebaseerd is op het hoogste aantal toppublicaties. Om erkend te worden als “highly cited researcher” moet een wetenschapper een grote impact op het werk van collega-wetenschappers hebben.

De domeinen waarin de UGent een grote concentratie toppublicaties heeft situeren zich vooral binnen de levenswetenschappen. Bij vele UGent-experten in deze domeinen biedt de biotechnologie een belangrijke insteek voor hun onderzoek.

Voor het vakgebied Plant & Animal Science hernieuwden Kris Moreel, Alain Goossens, Dirk Inzé, Frank Van Breusegem, Stephane Rombauts, Tom Beeckman, Wout Boerjan en Yves Van de Peer hun eerdere erkenning als Highly Cited Researcher, maar nieuw in deze UGent-lijst is Klaas Vandepoele. Hun specifieke expertise omvat een brede waaier van plantenbiotechnologie tot biostatistiek – vaak met een sterk interdisciplinaire aanpak.

Voor het vakgebied Agricultural Sciences is Wim Verbeke (agro-voedingsmarketing en consumentengedrag) opnieuw Highly Cited researcher; binnen de categorie “Environment/Ecology” zijn dat zijn collega-Bio-ingenieurs Korneel Rabaey en Willy Verstraete.

Binnen de medische geneeskunde bewijzen de wetenschappers in het vakgebied “immunology” hun groeiende reputatie. Niet alleen Bart Lambrecht en Hamida Hammad, maar ook hun collega-nieuwkomers in de lijst Martin Guilliams en Mohamed Lamkanfi, mogen zich Highly Cited Researcher noemen in het domein “Immunology”.

Tot slot wordt ook Ilse De Bourdeaudhuij opnieuw erkend als Highly Cited Researcher in de Social Sciences, voor haar onderzoek naar maatschappelijke gezondheidszorg.

De top 4 van landen met het grootste aantal Highly Cited Researchers zijn de VS, het VK, China en Duitsland. Van alle landen kent China de grootste toename van topwetenschappers in deze lijst.

Meer info

Karen Vandevelde
Directie Onderzoeksaangelegenheden
T 09 264 95 04