Overlijden Etienne Vermeersch

(24-01-2019) De Universiteit Gent verneemt met droefheid het overlijden van emeritus-hoogleraar en erevicerector Etienne Vermeersch.

Etienne Vermeersch kende een rijk gevulde loopbaan aan de UGent en doceerde Wijsbegeerte en Moraalwetenschap aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

In het kader van de moraalwetenschappen bestudeerde hij niet alleen de bio– ethiek en de milieu- en cultuurfilosofie maar ook algemene en maatschappelijke problemen. Hij is één van de wegbereiders van de euthanasie- en abortuswet op het einde van de jaren ’90. Zowel zijn invloed als publiek opiniemaker en als academicus zijn van groot belang. Hij publiceerde talrijke artikelen en boekbijdragen.

Rector Rik Van de Walle :  “Het doet pijn om afscheid te moeten nemen van Etienne Vermeersch. Als filosoof, maar nog meer als mens. Etienne Vermeersch was één van die stemmen waar een universiteit en een maatschappij zo’n nood aan hebben: iemand die in zijn denken voor was op het maatschappelijk debat en dat debat op die manier kon beïnvloeden en vormgeven. Het leidde op dat moment vaak tot controverse, maar heel wat van zijn standpunten zijn intussen gemeengoed geworden. Ik denk bijvoorbeeld aan zijn strijd voor seksuele emancipatie, voor abortus en voor euthanasie. We nemen afscheid van een groot filosoof, een groot redenaar en een groot ethicus”.

De UGent wil haar diepe medeleven betuigen aan zijn familie en naasten en aan alle collega's die Etienne Vermeersch kenden en met hem samenwerkten.

Het rouwregister voor prof. Vermeersch ligt in de Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent.
Ondertekenen kan
elke dag van 10 tot 17 uur, behalve op zondag.
Het rouwregister blijft zo lang als nodig beschikbaar ter ondertekening.