Universiteiten van Gent, Gottingen, Groningen, Uppsala en Tartu worden een Europese Universiteit

U4 netwerk (vergrote weergave)

U4 netwerk

(21-06-2018) De universiteiten van het U4 netwerk (UGent en haar partners in Göttingen, Groningen en Uppsala) bundelen de krachten met de Universiteit van Tartu (Estland) om samen een 'European University' te vormen.

U4 werd gesticht 2008 en bestaat naast de Universiteit Gent uit de Universität Göttingen (Duitsland), de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland) en Uppsala Universitet (Zweden). Het U4 netwerk groeide in die 10 jaar uit tot een gevestigd en duurzaam samenwerkingsverband.

Het U4 netwerk onderscheidt zich van andere universiteitsnetwerken als een operationeel ‘learning network’ voor studenten en medewerkers. U4 biedt een bottom-up platform voor gezamenlijke initiatieven in onderwijs en onderzoek en vormt tegelijk een pool van voorkeurspartners voor projecten in Erasmus+ en Horizon2020.

U4 gaat ook  intensieve en structurele samenwerkingen aan op het niveau van het management, de centrale diensten én de studentenorganisaties. De vier universiteiten delen hun ervaring en middelen om de universitaire en maatschappelijke uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.

De universiteit van Tartu

Het U4 netwerk koos ervoor om de Universiteit van Tartu (Estland) aan boord te nemen als een vijfde sterke partner met het oog op een European University project. De uitbreiding stelt U4 bovendien in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van een echte European Higher Education and Research Area en ten volle de diversiteit te benutten van verschillende Europese talen, culturen en ruimtes.

Naar een nieuwe standaard voor onderwijs en onderzoek in de 21ste eeuw

Samen met Tartu willen de universiteiten van Gent, Groningen, Uppsala en Göttingen erkend worden als European University door een open, geïntegreerde ruimte te creëren voor excellent onderwijs en onderzoek voor zowel medewerkers als studenten. De 5  universiteiten willen samen nadenken over hun rol in de maatschappij en die kennis ook delen. Op die manier werken ze samen aan de universiteit van de toekomst.

Het initiatief kadert in de oproep van de Europese Raad om tegen 2024 een aantal vooraanstaande netwerken van Europese universiteiten uit te bouwen. Een Europese Universiteit moet bestaan uit een alliantie van 4 tot 6 universiteiten uit de EU.

Prof. Guido Van Huylenbroeck
Directeur Internationalisering