Evenwichtsonderzoek bij kinderen van 4 jaar

(14-06-2021) Om normwaarden te kunnen bepalen bij evenwichtsonderzoek is de dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde (NKO) van het UZ Gent op zoek naar normaalhorende, gezonde kinderen van 4 jaar om deel te nemen aan een onderzoek.

Kinderen met een congenitale cytomegalovirusinfectie en/of gehoorverlies hebben een verhoogd risico op een aantasting van het evenwichtssysteem (dat zich ook in het oor bevindt). Een intacte evenwichtsfunctie is echter noodzakelijk voor een goede motorische ontwikkeling. Binnen de dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde (NKO) van het Universitair Ziekenhuis Gent wordt daarom standaard een onderzoek van de evenwichtsfunctie en de motorische ontwikkeling uitgevoerd bij kinderen met een congenitale cytomegalovirusinfectie en/of gehoorverlies. Om te bepalen welke kinderen een afwijkende score behalen op het evenwichtsonderzoek, moet eerst vastgelegd worden welke de normale resultaten van deze testen zijn (normwaarden). Hiervoor zijn wij op zoek naar normaalhorende, gezonde proefpersonen tussen 4 en 5 jaar (4 jaar en 0 maanden en 4 jaar en 11 maanden) oud.

Het onderzoek bestaat uit twee luiken:

1. Kort gehooronderzoek - Het gehoor van uw kind kan geëvalueerd worden d.m.v. een dopje in het oor. Uw kind hoeft hiervoor zelf niks te doen. Dit onderzoek duurt slechts een enkele minuten.
  2. Uitgebreid evenwichtsonderzoek - Dit onderzoek duurt ongeveer twee uur. Er zullen verschillende testen worden afgenomen bij uw kind waarbij het evenwichtssysteem geprikkeld wordt. Dit gebeurt o.a. door bepaalde bewegingen te maken met het hoofd, door het aanbieden van geluiden terwijl de spanning van bepaalde spieren (bv. de halsspier) wordt opgemeten en door water in de gehoorgang te brengen.

Alle onderzoeken gaan door op de dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. De testen zullen doorgaan in juli 2021. Het volledige onderzoek duurt ongeveer twee uur. Hierbij werd rekening gehouden met de nodige rustpauzes voor uw kind. Aan het einde van het onderzoek zal u deskundige uitleg en toelichting krijgen over de resultaten van de verschillende onderzoeken.

Voor een deelname aan het volledige onderzoek ontvangt u per kind een bon van 10 euro van DreamLand. Indien u met de auto komt, zal een parkeerticket worden voorzien zodat u gratis uit de parking kan rijden van het UZ Gent.

Kinderen tussen 4 en 5 jaar (4 jaar en 0 maanden en 4 jaar en 11 maanden) oud.

• Met een normaal gehoor: het kind behaalde bij de gehoorscreeningstest (ALGO- of MAICO-test) van Kind & Gezin aan beide kanten een goed resultaat.
  • Zonder trommelvliesbuisjes
  • Zonder oogafwijkingen
  • Met een normale mentale, motorische en neurologische ontwikkeling
  • Die niet prematuur werden geboren (minimaal 37 weken zwangerschap)