Wordt fibromyalgie veroorzaakt door een verstoorde balans van neurotransmitters?

(21-08-2020) Wat veroorzaakt fibromyalgie... en kunnen we het genezen? UGent onderzoekers stellen nieuwe theorie voor.

Het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie treft naar schatting 5% van de wereldbevolking, maar het is nog steeds onduidelijk door wat fibromyalgie veroorzaakt wordt. Op dit moment is er ook geen behandeling waarmee fibromyalgie effectief wordt genezen. 

In een recent artikel stellen UGent onderzoekers een mogelijke centrale oorzaak van fibromyalgie voor. Dit onderzoek opent de deuren voor het ontwikkelen van innovatieve therapieën die fybromyalgie zouden kunnen genezen.

Verstoorde balans van neurotransmitters

De UGent onderzoekers stellen dat fibromyalgie veroorzaakt wordt door een verstoorde balans van neurotransmitters ter hoogte van de herseninsula (een deelgebied van de hersenen). De exciterende neurotransmitter glutamaat en de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur zouden bij fibromyalgie in onbalans zijn, en daardoor het centrale zenuwstelsel ontregelen.

Met hun hypothese bieden de UGent onderzoekers ook een verklaring voor een aantal andere syndromen die vaak voorkomen bij fibromyalgiepatiënten, zoals blaaspijn, interstitiële cystitis, prikkelbare darm, obstructieve slaapapneu, chronische vermoeidheid en autonome dysfunctie.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de herseninsula kan gebruikt worden als therapeutisch doelwit bij fibromyalgiepatiënten.

Meer informatie

Dit onderzoek kwam tot stand dankzij een brede samenwerking van UZGent en UGent onderzoekers van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen; departementen Rehabilitatie en Fysiotherapie, Pediatrie, en Psychiatrie en Medische Psychologie.

De onderzoekers maken deel uit van het internationale onderzoeksconsortium ‘Pain in motion’. 

  • Lees het volledige artikel hier

Contact