Rondreizende expo ‘Florient Express’ houdt halt in de Plantentuin van de UGent

(30-04-2021) 200 Jaar geleden verzamelde Charles Van Hoorebeke meer dan 1500 Oost-Vlaamse plantensoorten in een herbarium. Deze unieke collectie wordt bewaard in de Plantentuin van de UGent en is gratis te bezichtigen van 4 tot 9 mei.

Veel van de planten die toen in onze streken voorkwamen, blijken nu erg zeldzaam of zijn zelfs helemaal verdwenen. Maak via de tentoonstelling kennis met de planten die Van Hoorebeke twee eeuwen geleden verzamelde en ontdek hoe het komt dat die planten uit onze regio’s verdwenen zijn.

Enkele lokaal verdwenen of bedreigde plantensoorten zijn opnieuw ingezaaid in de Plantentuin van de Universiteit Gent en terug van weggeweest. Waarschijnlijk komen ze piepen begin mei. Ontdek vanaf dan deze aloude bloemen en kruiden, levend erfgoed, gratis tijdens je wandeling in de Plantentuin. Met de kinderen (6 – 12 jaar) kan er je op speurtocht om alle verdwenen planten terug te vinden.

In de databank vind je alle plantensoorten uit het herbarium met hun vindplaats, oude naam en extra uitleg over hoe ze medicinaal, culinair, economisch ... gebruikt werden. Je vindt er heel wat inspiratie voor je beheerplan, natuurinrichting of heraanleg als je kiest voor streekeigen beplanting en zo je steentje bijdraagt tot de SDG's, biodiversiteit en klimaat.

In het najaar van 2021 verschijnt er een boek over dit herbarium en het verdwijnen van planten in de natuur. Een boek voor plantenliefhebbers, met o.a. prachtige botanische tekeningen als illustraties. Je kan het boek bestellen via erfgoed@oost-vlaanderen.be.

Katrijn Vannerum

wetenschappelijk medewerker Vakgroep Geschiedenis