FWO-excellentieprijzen voor twee VIB-UGent-onderzoekers

(25-06-2020) Prof. Bart Lambrecht (inflammatieonderzoek) en prof. Wout Boerjan (plantensysteembiologie) krijgen elk een FWO-excellentieprijs voor hun uitmuntende wetenschappelijke loopbaan en toewijding aan onderzoek.

Om de vijf jaar reikt het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) de prestigieuze Excellentieprijzen uit aan vooraanstaande Vlaamse onderzoekers met een gedistingeerde wetenschappelijke loopbaan. Twee VIB-onderzoekers van de UGent krijgen dit jaar deze belangrijke erkenning: prof. Bart Lambrecht (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) en prof. Wout Boerjan (VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie).

Excellentie belonen

De FWO-excellentieprijzen, die eens in de vijf jaar worden uitgereikt, zijn bedoeld om individuele Vlaamse onderzoekers te erkennen die een vooraanstaande wetenschappelijke loopbaan hebben opgebouwd. Kandidaten worden extern voorgedragen en vijf externe experts brengen hun advies uit aan de zevenkoppige jury.

De FWO Excellentieprijs is een van de hoogste onderscheidingen die een onderzoeker in Vlaanderen kan krijgen. VIB is buitengewoon trots om te delen dat twee groepsleiders binnen het instituut een Excellentieprijs hebben ontvangen.

Jo Bury, algemeen directeur van VIB, kadert deze prestatie: "De FWO-Excellentieprijzen erkennen onderzoekers van wereldklasse voor hun historische bijdragen aan de wetenschap. We zijn trots dat twee VIB groepsleiders die eervolle erkenning krijgen."

Uitstekend VIB-onderzoek aan de Universiteit Gent

Prof. Bart Lambrecht (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) ontvangt de Joseph Maisin Excellentieprijs in de fundamentele biomedische wetenschappen voor zijn uitstekende werk in het bestuderen van de functie van het immuunsysteem bij verschillende longziekten zoals astma en virale infecties. Prof. Lambrecht is als longarts en basiswetenschapper een van de weinige clinici die de kloof overbrugt tussen fundamentele immunologie en toepassingen bij patiënten. Daarbij heeft zijn werk aan de basismechanismen van ontstekingsziekten geleid tot verschillende nieuwe kandidaat-geneesmiddelen.

Prof. Lambrecht: "Ik ben erg trots op deze prijs, die het resultaat is van jarenlang hard werken door een zeer toegewijd team van collega's aan VIB en de Universiteit Gent, ondersteund door een goed onderzoeks- en een biotechklimaat in Vlaanderen, dat kan concurreren met de beste ter wereld."

Prof. Wout Boerjan (VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie) ontvangt de Doctor A. De Leeuw-Damry-Bourlart Excellentieprijs in de toegepaste wetenschappen voor zijn baanbrekend onderzoek naar de biosynthese, polymerisatie en structuur van lignine, dat de fundamentele kennis oplevert dat is nodig om celwanden van planten te veredelen of te manipuleren die gemakkelijker kunnen worden omgezet in fermenteerbare suikers of bouwstenen voor de chemische industrie. Door zijn fundamentele onderzoeksresultaten te gebruiken voor veldproeven met populieren, is het onderzoek van prof. Boerjan baanbrekend om de vooruitgang in de richting van het gebruik van plantaardige biomassa in plaats van fossiele bronnen te bevorderen, wat de weg vrijmaakt voor een duurzame bio-economie.

Prof. Boerjan zegt: "Ik voel me vereerd om deze prijs te ontvangen, wat niet mogelijk zou zijn geweest zonder de grote inspanningen van mijn team en de uitstekende onderzoeksomgeving van VIB en de Universiteit Gent. Daarnaast is het geweldig dat mijn team kan bijdragen aan het realiseren van een duurzamere samenleving."

Bart Lambrecht (VIB-UGent)

Wout Boerjan (VIB-UGent)