22 UGent-onderzoekers krijgen een prestigieuze erkenning als “Highly Cited Researcher”

(27-11-2018) Van de in totaal 66 wetenschappers in België die dit jaar op de lijst van meest geciteerde onderzoekers staan, zijn er maar liefst 22 aan de UGent verbonden.

Thomson Reuters (nu “Clarivate Analytics” genaamd) begon in 2001 met de opmaak van deze exclusieve lijst, die gebaseerd is op het hoogste aantal toppublicaties. Om erkend te worden als “highly cited researcher” moet een wetenschapper een grote impact op het werk van collega-wetenschappers hebben.

Dit jaar wordt voor het eerst ook interdisciplinariteit beloond, met het invoeren van de nieuwe Cross-field category. De volgende UGent-onderzoekers zijn hierin voor het eerst opgenomen als Highly Cited Researcher: Nico Boon, Stefaan De Smedt, Dries Van Thourhout en Peter Vandenabeele. Klaas Vandepoele was vorig jaar opgenomen in het vakgebied Plant & Animal Science.

Plant & dier

Voor het vakgebied Plant & Animal Science hernieuwden Kris Morreel, Alain Goossens, Dirk Inzé, Frank Van Breusegem, Tom Beeckman, Wout Boerjan en Yves Van de Peer hun eerdere erkenning als Highly Cited Researcher. Nieuw in deze UGent-lijst is Guy Smagghe.
Hun specifieke expertise omvat een brede waaier van plantenbiotechnologie tot biostatistiek – vaak met een sterk interdisciplinaire aanpak.

Landbouw - Milieu/Ecologie

Voor het vakgebied Agricultural Sciences is Wim Verbeke (agro-voedingsmarketing en consumentengedrag) opnieuw Highly Cited researcher; binnen de categorie Environment/Ecology is dat zijn collega-Bio-ingenieur Willy Verstraete.

Geneeskunde

Binnen de medische geneeskunde bewijzen de wetenschappers in het vakgebied Immunology hun groeiende reputatie. Bart Lambrecht, Hamida Hammad, Martin Guilliams en Mohamed Lamkanfi mogen zich Highly Cited Researcher noemen in dat domein. Guy De Backer is Highly Cited Reseacher in het domein Clinical Medicine.

Chemie

Steven P. Nolan, fysisch-organometaalchemicus met specialisatie in synthetische chemie, mag zich Highly Cited Researcher in het vakgebied Chemie noemen.

Sociale wetenschappen

Tot slot wordt ook Ilse De Bourdeaudhuij opnieuw erkend als Highly Cited Researcher in de Social Sciences, voor haar onderzoek naar maatschappelijke gezondheidszorg.

De top 3 van landen met het grootste aantal Highly Cited Researchers zijn de VS, het VK en China. Van alle landen kent China de grootste toename van topwetenschappers in deze lijst.

Info

Website Clarivate Analytics

Persdienst UGent
T 09 264 82 76 - M 0472 96 82 81