VIB Start-up Aelin Therapeutics verzamelt 27 miljoen euro voor de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen

(11-12-2017) De nieuwe biotechspeler Aelin Therapeutics bestrijdt antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten. Het bedrijf zal een nieuw type medicatie ontwikkelen dat ‘slechte’ eiwitten neutraliseert door ze te doen samenklitten.

Focus op antibioticaresistentie en onbehandelbare ziekten

Aelin Therapeutics kwam tot stand uit een samenwerking van VIB met zijn partneruniversiteiten KU Leuven, VUB en UGent en wist 27 miljoen euro op te halen – het grootste startkapitaal ooit voor een VIB-spin-off. Aelin Therapeutics krijgt een eigen plek in de Bio-incubator in Leuven en zal het komende jaar tien mensen tewerkstellen.

Grondleggers prof. Joost Schymkowitz en prof. Frederic Rousseau (beiden VIB-KU Leuven) bewezen het succes van hun designermoleculen Pept-insTM al in bacteriën, kankercellen, schimmels, virussen en plantencellen. Hun baanbrekende studies werden gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Science. Het innovatieve concept gecombineerd met de solide wetenschap vormden de basis om een internationaal gereputeerd investeerdersconsortium samen te brengen in deze nieuwe spin-off met een startkapitaal van 27 miljoen euro.

Van labo tot patiënt

Wat Pept-insTM zo bijzonder maakt, is dat ze flexibel ontworpen kunnen worden voor verschillende aandoeningen, en hun ‘doeleiwitten’ ook op moeilijk te bereiken plekken weten te vinden. Daardoor zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar leken, toch te genezen zijn.

Aelin Therapeutics zal die ambitie op twee sporen uitwerken. In eerste instantie zal het bedrijf antibacteriële medicijnen ontwikkelen, als alternatief voor de traditionele antibiotica waartegen veel ziekten resistent zijn geworden. Daarnaast legt de start-up zich toe op antikankertherapieën. Het doel is om binnen afzienbare tijd de eerste medicijnen op basis van Pept-insTM op patiënten te testen. Daarmee strekt Aelin Therapeutics zich als eerste VIB-start-up ooit helemaal uit tot in de ziekenhuizen.  

Internationale investeerders

In haar eerste financieringsronde haalde de kersverse spin-off een recordbedrag van 27 miljoen euro op. Het internationale consortium van investeerders bestaat uit Fund+ en PMV (België), LSP (Nederland) en twee grote corporate fondsen: het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en het Zwitserse Novartis Venture Fund. Die laatste investeert daarmee voor de eerste keer in België. De internationale financiële steun bevestigt eens te meer de sterkte van biotech van eigen bodem.

Wetenschappelijke publicaties

  • De novo design of a biologically active amyloid, Gallardo et al., Science 2016
  • Protein aggregation as an antibiotic design strategy, Bednarska N et al., Molecular Microbiology 2016

LSP

LSP is een onafhankelijke Europese beleggingsonderneming die financiering verstrekt voor particuliere en openbare Life Sciences-bedrijven. De missie van LSP is om investeerders te verbinden met uitvinders, gericht op onbeantwoorde medische behoeften. Sinds het einde van de jaren tachtig heeft het management van LSP geïnvesteerd in ongeveer 100 innovatieve ondernemingen, waarvan vele uitgegroeid zijn tot leiders van de wereldwijde Life Sciences-industrie. Met meer dan € 1 miljard aan investeringskapitaal en kantoren in Amsterdam, München en Boston is LSP een van Europa's toonaangevende investeerders in levenswetenschappen. Ga voor meer informatie naar www.lspvc.com.

PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot aan de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Een ervaren en sterk gemotiveerd team van 125 professionele investeringsmanagers spant zich elke dag in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1 miljard euro in beheer. Meer informatie over PMV vindt u op www.pmv.eu.

Boehringer Ingelheim Venture Fund

Het in 2010 opgerichte Boehringer Ingelheim Venture Fund GmbH (BIVF) investeert in baanbrekende, therapeutisch gerichte biotechnologiebedrijven om innovatie te stimuleren in biomedisch onderzoek. BIVF is op zoek naar significante verbeteringen in de patiëntenzorg door baanbrekende wetenschap en de klinische vertaling ervan, door langdurige relaties op te bouwen met wetenschappers en ondernemers. BIVF mikt op ongekende therapeutische concepten gericht op hoge medische behoeften in immuno-oncologie, regeneratieve geneeskunde of gentherapie. Deze kunnen nieuwe platformtechnologieën omvatten voor het aanpakken van tot nu toe moeilijke therapeutische doelwitten, nieuwe-generatie vaccins en / of nieuwe biologische entiteiten, zoals oncolytische virotherapie. BIVF speelt een actieve rol bij de bedrijven die het in portefeuille heeft en levert een aanzienlijke toegevoegde waarde door haar eigen uitgebreide expertise op het gebied van geneesmiddelenonderzoek, wetenschappelijke expertise en management. BIVF heeft € 200 miljoen onder beheer en houdt momenteel toezicht op een portefeuille van meer dan 20 bedrijven.
Ga voor meer informatie naar www.boehringer-ingelheim-venture.com.

FUND +

FUND + is een open fonds voor langetermijnbeleggingen in innovatieve Life Sciences-bedrijven met een focus op België. Het doel is om duurzame aandeelhouderswaarde te creëren, bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de Belgische leiderspositie in de sector Life Sciences en een tastbare, nuttige maatschappelijke impact te genereren.  (www.fundplus.be)

Info

Els Beirnaert
T 09 244 66 11 - M 0478 80 34 80