Geveltuin zuivert douchewater

(14-11-2019) In Gent zuivert een geveltuin het afvalwater van de douche tot spoelwater voor het toilet. De UGent Campus Kortrijk werkt mee aan deze 'Total Value Wall'.

Tussen de andere stenen gevels springt de groene geveltuin meteen in het oog. Hij fleurt het straatbeeld op, maar is ook erg nuttig.

De geveltuin isoleert tegen geluid, koude en warmte, verhoogt de levensduur van de gevel, verlaagt het brandrisico, vangt fijn stof op, zorgt voor meer biodiversiteit in de stad en zuivert afvalwater van douche en keuken.

Water zuiveren

De geveltuin zuivert het afvalwater van de douche en de keuken tot laagwaardige toepassingen, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen.

Daar komt heel wat bij kijken. Waterexperts van de UGent Campus Kortrijk werken daarom mee aan het proefproject.

"De waterkwaliteit moet goed genoeg zijn", aldus prof. Diederik Rousseau. "Je mag niet zomaar welk afvalwater lozen. Wij controleren of het water voldoet aan de lozingsnormen en de normen voor hergebruik in het toilet."

Daarnaast berekenen de onderzoekers de benodigde oppervlakte per persoon, en analyseren ze de kosten en baten van het systeem.

Prof. Rousseau: "Hoeveel kost het om het systeem te installeren en te gebruiken en hoeveel sparen we aan de andere kant uit op de drinkwaterfactuur? Dat is voor bewoners niet onbelangrijk."

De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend: het gezuiverd water is geurloos en voldoet aan de normen. De kleur van het water zal nog verder geoptimaliseerd worden, maar bewoonster Ine Van Nuffel is alvast erg enthousiast.Geveltuin in Gent zuivert afvalwater

Wapenen tegen droogte

Buiten de stad wordt regenwater vaak als alternatief voor leidingwater gebruikt: een goede strategie om slimmer om te springen met water in droge periodes. Voor stadswoningen is dat minder evident, omdat zij doorgaans minder plaats hebben hiervoor.

Met deze geveltuin krijgen ook bewoners van stadswoningen de kans om over te stappen op een andere bron dan leidingwater, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen.

"Dankzij de Total Value Wall bespaar ik op mijn leidingwaterverbruik en fleurt mijn gevel de wijk op. Alleen maar voordelen." - Ine, bewoonster van het huis achter de geveltuin.

Waarom een muurtuin?

Mensen gaan steeds compacter en dichter bij elkaar wonen, waardoor de integratie van groen in de stad steeds meer aan belang zal winnen.

Dergelijk functioneel groen biedt ook een oplossing naar de problematiek van hitte-eilanden in steden en waterbeschikbaarheid.

De temperaturen in steden zijn doorgaans hoger dan daarbuiten. Tijdens hittegolven kan dit zorgen voor klachten van hittestress, vooral bij ouderen en kinderen.
Meer groen en minder harde oppervlakten in de stad kunnen dit verzachten.

Gent en Lier

De eerste geveltuin op een stadswoning in Gent is alvast een feit. Daarna komt er nog één op een school in Lier. De scholieren zullen helpen bij de installatie. In het voorjaar van 2020 zou die klaar moeten zijn.

Concept en partners

De Total Value Wall is een concept van Teun Depreeuw, zaakvoerder van Muurtuin BVBA.

De Universiteit Gent, Ecoschelp, Mastop totaaltechniek bv en Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) werken mee aan het proefproject. Dat loopt nog tot 31 december 2020.

Het project wordt financieel ondersteund door Vlaanderen Circulair.

Website totalvaluewall.be

Waterzuivering: