Gezocht: personen die slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken

(13-01-2020) Sociologen van de UGent willen inzicht verwerven in de ervaringen van personen die langdurig slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken.

Langdurig gebruik van benzodiazepinen en Z-producten

Benzodiazepinen, in spreektaal benzo’s genoemd, zijn medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking. Benzodiazepinen en Z-producten worden in de volksmond ook aangeduid als: slaappillen of kalmeringsmiddelen. Benzodiazepinen en de nieuwere Z-producten worden vaak voor een korte periode voorgeschreven wanneer je veel last hebt van angst of onrust, of wanneer je slaapproblemen hebt. De onderzoekers willen met diepte-interviews inzicht krijgen in de ervaringen van personen die gedurende langere periode benzodiazepinen of Z-producten gebruiken.

Doelgroep

  • personen ouder dan 18
  • personen die momenteel langer dan 6 maanden slaapmedicatie en/of kalmeringsmiddelen (minstens vier keer per week) gebruiken
  • OF personen die vroeger gedurende meer dan 6 maanden slaapmedicatie en/of kalmeringsmiddelen (minstens vier keer per week) gebruikt hebben.
  • Personen die in residentiële zorg verblijven, behoren niet tot de doelgroep van deze studie.
De onderzoekers zijn zowel op zoek personen die tevreden zijn over deze medicatie, als naar personen die minder positieve ervaringen willen delen over het gebruik van deze medicatie. Elke deelnemer ontvangt een waardebon van 25 euro.


Deelnemen aan dit onderzoek kan via de website http://www.hedera.ugent.be/projects/benzo_net 

Contact

Vakgroep Sociologie
Onderzoeksgroep Hedera (Health and Demographic Research)

T: 09 264 68 01