Gezocht: gezond ogende katten voor onderzoek naar eiwitten in de urine

(26-04-2021) Aan de onderzoeksgroep Interne Geneeskunde van de vakgroep Kleine Huisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde doet men onderzoek rond nierziekte bij katten, een vaak voorkomende aandoening bij deze diersoort.

Een belangrijke factor bij chronische nierziekte is het verlies van eiwitten in de urine. Bij de kat is echter nog maar weinig bekend over de mogelijke variatie bij éénzelfde dier over een korte periode. Door dit te onderzoeken kunnen dierenartsen in de toekomst weten of één urinestaal volstaat om de mate van eiwitverlies in de urine correct in te schatten, of dat meerdere stalen dienen te worden genomen om het gemiddelde van hun eiwitwaarden te bepalen.

Doelgroep

Voor deze studie (studie 3) wordt gezocht naar katten van alle leeftijden die gezond zijn in de ogen van de eigenaar. Zij mogen de laatste 2 maanden voor het onderzoek geen medicatie hebben gekregen. Voor deze studie dienen ze gedurende een periode van 2 maanden wekelijks langs te komen in de Kliniek Kleine Huisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke. Tijdens het eerste bezoek wordt een volledig lichamelijk onderzoek uitgevoerd evenals een bloedname. Een urinestaal wordt verzameld dmv blaaspunctie - dit is een snelle en pijnloze handeling, waarvoor de kat niet gesedeerd dient te worden. Voor dit eerste bezoekje dient u op 45 minuten te rekenen. Tijdens de daaropvolgende wekelijkse bezoekjes wordt enkel een urinestaal genomen, daarvoor dient de kat niet nuchter te zijn en dit neemt telkens slechts 5 - 10 minuten in beslag.

Uw kat krijgt in ruil een gratis complete gezondheidscheck, en helpt soortgenoten door een steentje bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek omtrent nierziekte bij katten!

Klik voor meer informatie over deelname