Griepvaccinatie: bredere bescherming, doeltreffender vaccineren

(20-04-2017) UGent-wetenschappers gebruikten voor opeenvolgende griepvaccinaties virusstammen die zoveel mogelijk van elkaar verschillen, en hebben zo een belangrijke stap gezet naar doeltreffendere vaccins.

Griepvirussen die bij mensen en varkens voorkomen, ondergaan voortdurend veranderingen in het eiwit hemagglutinine. Griepvaccins zijn op dat eiwit gebaseerd, en kunnen enkel antistoffen opwekken tegen de virusstammen uit het vaccin. De vaccins werken dus niet bij nieuwe varianten van het virus. Daarom wordt de samenstelling van de griepvaccins voor de mens elke 2-4 jaar aangepast volgens aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Bij het varken is de situatie nog complexer: in de verschillende werelddelen circuleren verschillende varianten van het virus, en geen van de beschikbare vaccins is werkzaam tegen al deze virussen.

Griepvaccins moeten meerdere keren worden toegediend om een afdoende immuniteit op te wekken. Een eerste vaccinatie zorgt voor een priming van het immuunstelsel en wordt gevolgd door herhalings- of boostervaccinaties. Traditioneel worden hiervoor dezelfde of sterk gelijkende vaccinstammen gebruikt.

UGent-professor Kristien Van Reeth en haar medewerkers vergelijken verschillende vaccins en vaccinatiebenaderingen bij het varken, dat ze gebruiken als model voor de mens. Ze bekwamen veelbelovende resultaten door voor de priming- en boostervaccinatie virussen te gebruiken die zo veel mogelijk van elkaar verschillen. De varkens waren beschermd tegenover beide vaccinstammen, wat een tweevoudige vaccinatie met elk van beide overbodig maakt. Ook tegenover varianten die niet in het vaccin vervat zaten, werden meer antistoffen aangemaakt.

De voordelen van deze zogenaamde “heterologe prime-boost”-vaccinatie werden al eerder aangetoond bij muizen en fretten. Het UGent-onderzoek is de eerste studie bij het varken, met varkensgriepvirussen die sterk gelijken op het “H3N2”-influenzavirus van de mens. Dat virus wordt soms van varken op mens overgedragen.
Uit de resultaten van dit onderzoek, die worden gepubliceerd in “Nature Partner Journal Vaccines”, kunnen lessen worden getrokken voor het griepvaccinatiebeleid bij de mens. De onderzoekers hopen om in de toekomst met twee vaccinaties bescherming te verkrijgen tegen alle H3N2-griepvirussen van zowel mens als varken.

Info

Prof. Kristien Van Reeth
Vakgroep Virologie, Parasitologie en Immunologie
T 09 264 73 69
kristien.vanreeth@ugent.be

Lees meer artikels over: