Groots onderzoek naar impact lichaamsbeweging op immuniteit COVID-19

Copyright Geert De Soete (vergrote weergave)

Copyright Geert De Soete

(01-05-2020) UGent werkt mee aan uitgebreide meta-analyse impact fysieke activiteit op ons immuunsysteem. Resultaten kunnen bijdragen aan (her)openen bossen en parken

Onderzoekers uit de hele wereld willen nagaan wat de impact is van fysieke activiteit op onze immuniteit voor ziektes als COVID-19. Hiervoor zullen ze een uitgebreide meta-analyse uitvoeren op gegevens uit meer dan 14.000 wetenschappelijke publicaties van de afgelopen 40 jaar.

De wetenschappers willen zo snel mogelijk aantonen dat fysieke activiteit de impact van COVID-19 kan verminderen. Normaalgezien loopt zo’n studie maanden, maar nu hopen de onderzoekers veel sneller klaar te zijn.

Professor Sebastien Chastin (Glasgow Caledonian University) hoopt met dit onderzoek beleidsmakers, gezondheidswerkers en burgers te informeren. “Als we kunnen aantonen dat fysieke activiteit de impact van COVID-19 kan verminderen, kan dit een grote impact hebben op de pandemie en de beslissingen van de overheid”, zegt hij.

"Lichaamsbeweging zou een goedkope en makkelijke manier kunnen zijn om COVID-19 te helpen bestrijden" (Sebastien Chastin)

Sportpsychologe Elaine Duncan (GCU): “Onderzoek suggereert dat fysieke activiteit de immuunrespons kan versterken, zowel op korte als lange termijn. Daarnaast kan fysieke activiteit ook stress en chronische ontstekingen verminderen, waardoor je minder risico loopt op infecties.”

Er is tot op heden echter nog onvoldoende bewijs hiervoor. Met deze uitgebreide, systematische meta-analyse willen de onderzoekers wetenschappelijk aantonen dat fysieke activiteit kan helpen bij het bestrijden van de coronapandemie.

De resultaten van dit onderzoek kunnen ook bijdragen aan de discussie rond het (her)openen van parken en bossen. Op dit moment zorgen mensen die gaan fietsen of lopen soms voor spanning. Het openstellen van meer groen zet mensen aan om te bewegen, zodat ze ook fitter zouden zijn mochten we in het najaar een nieuwe COVID-19 uitbraak krijgen.

Contact

Verschillende immunologen, epidemiologen, inspanningsfysiologen en deskundigen op het vlak van volksgezondheid bundelen hun krachten voor dit onderzoek:

• Sebastien Chastin, Professor of Health Behaviour Dynamics in the School of Health and Life Sciences, Glasgow Caledonian University (GCU)
  • Jan Bourgois (0468 47 83 38), Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UGent)
  • Jasmien Dumortier, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UGent)
  • Mark Hamer, Professor of Sport and Exercise Medicine at the Institute of Sport, Exercise and Health (ISEH) at the University College London (UCL)
  • Jennifer Darnborough, Lanarkshire Consultant in Public Health NHS Lanarkshire (NHSL)

De onderzoekers hopen om de review snel te kunnen afronden en publiceren in een peer-reviewed medisch tijdschrift, maar ze beloven beleidsmakers te briefen van zodra de resultaten beschikbaar zijn.