Lichaamsbouw van dieren verandert door orkanen

Boombewonende hagedis (Anolis scriptus) (vergrote weergave)

Boombewonende hagedis (Anolis scriptus)

(26-07-2018) Uit onderzoek van hagedissen voor en na de doortocht van de orkanen Irma en Maria over de Antillen, blijken hagedissen daar na de orkanen kleiner te zijn. Ook de lengte van hun poten is veranderd. De studie verscheen in Nature.

Orkanen en andere catastrofale weersomstandigheden hebben niet alleen een enorme impact op mensen, maar kunnen ook enorme gevolgen hebben voor natuurlijke ecosystemen. Het opvallendste effect is van orkanen is dat ze tot meer sterfte leiden, maar uit onderzoek waaraan prof. Anthony Herrel (UGent en UAntwerpen) meewerkte, blijken orkanen ook de morfologie van dieren te beïnvloeden.

Kort voor de doortocht van de orkanen Irma en Maria over de Turks- en Caicoseilanden (Antillen), onderzochten wetenschappers de kleine boombewonende hagedis (Anolis scriptus). Ze keerden terug naar de eilanden om de impact van de orkanen op deze hagedissen te bestuderen. De wetenschappers stelden vast dat de overlevende hagedissen kleiner waren, dat ze langere voorpoten en kortere achterpoten hadden en ook grotere hechtschijven aan de vingers en tenen. Met die schijven hechten de dieren zich vast aan bv. bomen.

Het is de eerste keer dat zo een direct effect van een orkaan op de morfologie van een dier binnen een populatie kan worden aangetoond. Dit wijst er op aan dat dergelijk extreme weersomstandigheden, die in de toekomst vaker zullen voorkomen, een directe selectiedruk kunnen uitoefenen op natuurlijke populaties en dus een belangrijke rol kunnen spelen in de evolutie van dieren.

Info

Prof. Anthony Herrel
Vakgroep Biologie
T +33 140798120
anthony.herrel@ugent.be

Link naar beeldmateriaal

Lees meer artikels over: