Herpositionering UGent Campus Kortrijk leidt tot nieuwe en unieke opleidingstrajecten voor ingenieurs

(04-05-2018) De UGent Campus Kortrijk wil nog nauwer samenwerken met de regio en de industrie. Samen met de reeds bestaande richting industrieel ontwerpen worden er twee gloednieuwe opleidingstrajecten voor industrieel ingenieurs aangeboden.

De  nieuwe opleidingstrajecten richten zich heel specifiek tot studiekiezers met interesse in wetenschap en technologie. Ze verwelkomen studenten die graag creatief en hands-on bezig zijn en theorie in praktijk willen omzetten. Vanaf volgend academiejaar kunnen zij in Kortrijk kiezen voor de opleidingstrajecten machine- productieautomatisering (elektromechanica), circulaire bioprocestechnologie en industrieel ontwerpen.Nieuw opleidingstraject campus Kortrijk UGent

Aangezien de drie nieuwe trajecten enkel in Kortrijk georganiseerd worden, mikt de UGent Campus Kortrijk op studenten uit gans Vlaanderen.

Rector Rik Van de Walle: “West-Vlaanderen is ons laboratorium voor samenwerking met bedrijven en andere kennisinstellingen. Als we erin slagen om meer West-Vlamingen naar de universiteit te laten gaan en bovendien studenten uit heel Vlaanderen en zelfs internationaal aan te trekken, verrijken we de regio met talent.”

Labolessen en projecten om individueel of in multidisciplinaire teams uit te werken, maken al van bij de start deel uit van het lessenpakket. Ook ondernemerschap en contact met het bedrijfsleven komen aan bod. De nieuwe opties komen beter tegemoet aan de vragen van de bedrijven naar afgestudeerden met het juiste profiel.

Creatieve microkosmos

Dat deze unieke opleidingstrajecten aan de UGent Campus Kortrijk worden georganiseerd, is geen toeval. Innovatie en creativiteit in vorm en inhoud, naast de persoonlijke begeleiding van studenten, maken van deze campus een boeiende microkosmos die snel kan inspelen op veranderingen in het bedrijfsleven.

Campus Kortrijk VegitecVanaf 2019 bouwt de UGent Campus Kortrijk in Kortrijk een nieuw onderzoekscentrum, VEG-i-TEC, met state-of-the-art laboratoria rond de verwerking van groenten en aardappelen, van geoogst tot en met verpakt product. Ideaal voor de industrieel ingenieurs van circulaire bioprocestechnologie die vooral focussen op de bewerkings- en verwerkingsprocessen van biologische grondstoffen tot levensmiddelen of biobrandstoffen.

Ook het strategische onderzoekscentrum voor de maakindustrie, Flanders Make, vestigt zich binnenkort in Kortrijk. Met het traject machine- en productieautomatisering wil de UGent de link verstevigen met  deze booming business. Deze industrieel ingenieurs combineren elektrische, mechanische en programmeerbare elektronische componenten om zo geautomatiseerde machines en intelligente productieomgevingen te bouwen.

Campus Kortrijk TrajectIndustrieel ontwerpen wil afgestudeerden afleveren die zorgen voor innovatie binnen bedrijven dankzij projectgericht ontwerponderwijs. Kortrijk kreeg recent nog het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) label, een internationale erkenning voor haar jarenlange traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Ook deze opleiding zit er nog altijd helemaal op zijn plaats.

Alle informatie over de unieke ingenieursprofielen verneem je op de infodagen van de UGent Campus Kortrijk (2 juli van 16 tot 20 uur of 1 september van 9 tot 12 uur)

Voorinschrijven voor één van deze opleidingstrajecten kan nu al via www.ugent.be/inschrijven

Link naar animatiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=JNTRpxkr9gc

Tine Dezeure