23 UGent-onderzoekers zijn “Highly Cited Researcher 2019"

(19-11-2019) De UGent heeft dit jaar maar liefst 23 onderzoekers met Highly Cited status. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, en maar liefst de helft van alle vaak geciteerde wetenschappers verbonden aan Vlaamse universiteiten.

Highly Cited Researchers 2019 - report coverThomson Reuters (nu “Clarivate Analytics” genaamd) stelt sinds 2001 jaarlijks deze exclusieve lijst op die gebaseerd is op het hoogste aantal toppublicaties. Om erkend te worden als “highly cited researcher” moet een wetenschapper een grote impact op het werk van collega-wetenschappers hebben.

Cross field

De lijst is ingedeeld per vakgebied, maar er is ook een cross-field categorie. De volgende UGent-onderzoekers zijn voor dit jaar Highly Cited Researcher in deze categorie: Nico Boon (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen), Tom Coenye (faculteit Farmaceutische Wetenschappen), Freddy Haesebrouck (faculteit Diergeneeskunde), Peter Vandenabeele (faculteit Wetenschappen)* en Maarten Vansteenkiste (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen).

Plant & Animal Science

De voortrekkersrol van de UGent binnen het vakgebied Plant & Animal Science blijkt ook uit de lijst van meest geciteerde wetenschappers. Tom Beeckman*, Wout Boerjan*, Dirk Inzé*, Alain Goossens*, Kris Moreel*, Guy Smagghe, Frank Van Breusegem*, Yves Van de Peer* en Klaas Vandepoele* hernieuwden hun eerdere erkenning als Highly Cited Researcher. Nieuw in deze categorie Laurens Pauwels*.
Hun specifieke expertise omvat een brede waaier van plantenbiotechnologie tot biostatistiek – vaak met een sterk interdisciplinaire aanpak.

Agricultural Sciences

Voor het vakgebied Agricultural Sciences is Wim Verbeke opnieuw Highly Cited researcher. Koen Dewettinck prijkt dit jaar voor het eerst op de lijst.

Environment/Ecology

Binnen de categorie Environment/Ecology is Willy Verstraete intussen een gevestigde waarde.

Immunology

Binnen de medische geneeskunde bewijzen de wetenschappers in het vakgebied Immunology hun groeiende reputatie. Bart Lambrecht*, Hamida Hammad*, Martin Guilliams* en Mohamed Lamkanfi* mogen zich in deze categorie ook opnieuw Highly Cited Researcher noemen.

Social Sciences

Tot slot wordt ook Ilse De Bourdeaudhuij opnieuw erkend als Highly Cited Researcher in de Social Sciences - general, voor haar onderzoek naar maatschappelijke gezondheidszorg.

De 3 landen met het grootste aantal Highly Cited Researchers zijn de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk.

* deze wetenschappers hebben een dubbele affiliatie: UGent en VIB

Website Highly Cited Researchers 2019