Fonds HIV Ontrafelen steunt baanbrekend hiv-onderzoek

(30-10-2018) In de zoektocht naar een geneesmiddel tegen hiv levert het HIV Cure Research Center van het UZ Gent baanbrekend werk. Het fonds HIV Ontrafelen van de UGent is een onmisbare schakel om dit onderzoek ook in de komende jaren mogelijk te maken.

Als ondernemende en pluralistische universiteit heeft de UGent de opdracht om via onderzoek een bijdrage te leveren tot het oplossen van sociale en economische problemen. De UGent ondersteunt met het fonds HIV Ontrafelen het onderzoek van het UZ Gent naar een oplossing tegen hiv. Dit nog steeds ongeneeslijke virus blijft het meest dodelijke ter wereld. Van de 37 miljoen patiënten krijgt slechts zes op tien een behandeling en het aantal infecties loopt nog elke dag op. Ook in België, waar dagelijks gemiddeld 2,5 mensen te horen krijgen dat ze seropositief zijn.

HIV Ontrafelen

Het HIV Cure Research Center van het UZ Gent zette de voorbije jaren enkele belangrijke stappen in de richting van een oplossing. De onderzoeksgroep staat onder leiding van Linos Vandekerckhove, een van de meest vooraanstaande hiv-onderzoekers in ons land. Zijn team slaagde er onder meer in de allerkleinste hoeveelheden van het virus in het lichaam te detecteren. De onderzoeksafdeling zet daarnaast onder andere in op immunotherapie, gentherapie en de ontwikkeling van nieuwe meetmethoden om hiv in kaart te brengen.

Om hiv te ontrafelen, is dit grensverleggend onderzoek hard nodig. De UGent draagt graag haar steentje bij om de nodige middelen in te zamelen om het werk van de onderzoeksgroep te helpen financieren. Daarom zag het fonds HIV Ontrafelen in 2016 licht. Naast de fundraising werkt HIV Ontrafelen actief aan de bewustwording rond hiv. Het verspreidt informatie, maakt het onderwerp bespreekbaar bij het grote publiek en vermindert het stigma op hiv. Het fonds van de UGent is op die manier het enige in België dat zich integraal inzet voor de genezing van hiv.

Meer onderzoek blijft nodig

De jaarlijkse HIV Ontrafelen fundraising zorgt elk jaar voor een belangrijke bijdrage aan de werking van het fonds. In 2016 en 2017 leverde deze benefietavond telkens 50.000 euro op. Dankzij de steun knoopte de onderzoeksgroep bijvoorbeeld een samenwerking aan rond de inbouw van het virus in het menselijke DNA. De opbrengst van vorig jaar droeg bij tot een nieuwe onderzoekslijn rond immunotherapie bij de genezing van hiv.

“Het hiv-onderzoek heeft al een aantal mooie overwinningen geboekt”, vertelt Linos Vandekerckhove. “De recente ontwikkeling suggereert dat het haalbaar moet zijn om van een hiv-besmetting te genezen, maar meer onderzoek blijft nodig om hiv-patiënten beter te kunnen helpen. Ook nu weer is het aan de universitaire onderzoekscentra om baanbrekend werk te verrichten. De tijd is rijp om een stap verder te zetten in de richting van hiv-genezing en de fondsen die we werven met HIV Ontrafelen zijn daarvoor een onmisbare schakel.”

Benefiet 2018

De jaarlijkse benefietavond van HIV Ontrafelen vindt dit jaar plaats op 8 december in het ICC Gent. De organisatie verwent de naar schatting 1.000 aanwezigen met een walking dinner met gerechten van Gentse toprestaurants en cateraars. Daarna volgen een modeshow, muziekoptredens en een dansfeest.

Wil je HIV Ontrafelen steunen, dan ben je van harte welkom. Een ticket kost 65 euro en kan je kopen via de website van HIV Ontrafelen. Ook sponsoringdeals zijn mogelijk: wie 2.500 euro schenkt, kan rekenen op een tafel voor 10 personen en uitgebreide logovermelding. Meer info hierover via karen.vervisch@uzgent.be.

HIV Ontrafelen 2018