Huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst worden voortaan getest en ontwikkeld in HomeLab

(11-10-2017) Op 18/10 openen de UGent en imec HomeLab, een digitale leef- en leeromgeving die de woning van de toekomst als uitgangspunt neemt. Bedenkers, designers, ontwikkelaars en testgebruikers kunnen er slimme diensten en producten testen en ontwikkelen.

Uniek in Europa

HomeLab is een co-innovatieruimte; een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst. Van projecten rond zorg, comfort of energie over mobiliteit en media, tot veiligheid.
In HomeLab wordt innovatie op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept en co-creatie met potentiële gebruikers, tot en met het testen van prototypes in een echte leefomgeving.  

Een dergelijk initiatief, waarbij niet enkel wetenschappers maar ook gebruikers tijdelijk in het HomeLab zullen wonen, is uniek in Europa!

Persmoment op 18 oktober

Tijdens de opening op woensdag 18 oktober zullen een heel aantal concrete demo’s getoond worden. Zoals een app die ervoor zorgt dat je droogkast pas werkt op het moment dat je zonnepanelen voldoende stroom opwekken, zodat de lokaal opgewekte energie meteen ook ter plaatse gebruikt wordt en opslagkosten beperkt worden. Of oplossingen om bijvoorbeeld ventilatie, verlichting, zonnewering… met één spraakcommando en op maat van de aanvrager aan te sturen. Of een oplossing om je hartslag en andere vitale organen te controleren via sensoren in je zetel of bed. Of een manier om met sensoren de luchtkwaliteit te meten.

Je ontdek ons HomeLab in primeur tijdens de persvoorstelling.

Programma

  • 10.45 uur: onthaal
  • 11 uur: opening HomeLab en introducties door

- de heer Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO imec

- prof. Rik Van de Walle, rector UGent

- prof. Piet Demeester, hoofd van IDLab, imec-onderzoeksgroep aan de UGent

- Philippe Muyters, Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

  • 11.30 uur: vrij bezoek aan HomeLab met verschillende demo’s

Praktisch

Persvoorstelling op 18 oktober om 11 uur in het HomeLab, Technologiepark 21 A, 9052 Zwijnaarde.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen via .

Info

Stephanie Lenoir
Persdienst UGent
T 09 264 82 76 - M 0472 96 82 81