UGent viert 200ste verjaardag met bruisend stadsfestival: Iedereen UGent!

(28-06-2017) Op zondag 8 oktober 2017 viert de UGent haar 200ste verjaardag met een bruisend stadsfestival. Iedereen wordt UGent, tijdens een dag vol beleving en ontdekking, voor jong en oud.

Een dag vol ontdekking en beleving…

De dag begint met een live radio-uitzending vanuit de Boekentoren en de boekvoorstelling van ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de namiddag nemen we de stad volledig in, van het Pand tot aan de Ledeganck. Langs het parcours word je getrakteerd op een boeiende mix: kinderworkshops, interactieve demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, korte lezingen, rondleidingen, een boekenmarkt en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook het UGent-patrimonium bezoeken: de Aula, de Blandijn, de Emile Braunschool, de Volkssterrenwacht, ...

… en feest!

Langs het parcours spelen artistieke studenten, personeelsleden en alumni van de UGent muziek en geven ze performances. Je maakt ook op een unieke manier kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de UGent. Op verschillende plaatsen kan je terecht voor een drankje en een hapje, onder meer aan foodtrucks van UGent-student-ondernemers.

De dag wordt afgesloten met een uniek verjaardagsoptreden met o.a. Pascale Platel, Jan Matthys, een aantal bekende Gentse artiesten en het stichtingsbal.

Voor elk wat wils

Met een programma van lezingen en debatten tot de experimenten en wetenschapsshows is er voor jong en oud iets te beleven. Kinderen kunnen hun eerste universitaire ervaring opdoen in een van de kinderworkshops, samen hun ouders de experimenten- en ontdekkingsmarktjes verkennen, of genieten van de animatie langs het parcours.

Speciaal voor onze alumni, halen we een aantal van de professoren opnieuw naar de auditoria, zodat je nog één keer les kan krijgen van je ‘oude’ prof. Ook verschillende andere activiteiten focussen op het boeiende verleden van onze alma mater.

De zeer leergierigen kunnen terecht in onze lessen voor beginners in het Ufo, waar tien professoren je een laagdrempelige introductie geven in de wereld van evenveel onderwerpen. Daarnaast zijn er op de meeste locaties verschillende andere lezingen en lessen.

Voor een artistieke  ervaring kan je dan weer terecht in het Wetenschapspaleis in ‘de Ledeganck’, waar onder de noemer 'Wetenschap als kunst', knappe plaatjes, filmpjes en zelfs 3D-modellen en VR-simulaties van wetenschappelijk onderzoek te bewonderen zijn. Of in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, waar – hoe kan het anders – boeken en verhalen de rode draad vormen.

Wie zijn portie wetenschap graag met wat extra show en flair geserveerd heeft kan terecht bij onze UGent Talks in de Vooruit, naar het voorbeeld van de beroemde TED Talks, of bij de Science Slam in het Film Plateau, waar jonge onderzoekers in drie flitsende minuten de essentie van hun onderzoek uit de doeken doen. Of je pikt gewoon een opvoering van onze chemieshow mee natuurlijk.

Twijfel je bij het uitgebreide programma of het niet tijd wordt om te consuminderen? Zelfs in dat geval hebben we wat je zoekt: in campus Tweekerken bundelen verschillende faculteiten de krachten onder het thema ‘de (eigen)wijze consument’.

Info

Lees meer artikels over: