Inauguratie van uniek Coastal and Ocean Basin voor kustwaterbouwkundig onderzoek op 20 oktober

(18-10-2017) In Oostende gaat de bouw van start van het Coastal and Ocean Basin, als onderdeel van het Maritiem Onderzoekscentrum. In deze grensverleggende golftank wordt onderzoek rond kustwaterbouwkunde en offshore-constructies naar een hoger niveau getild.

Ter gelegenheid van de inauguratie van het nieuwe Coastal and Ocean Basin (COB) organiseert het consortium UGent – KU Leuven – Waterbouwkundig Laboratorium, met medewerking van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, op vrijdag 20 oktober twee evenementen: 
• het technisch-wetenschappelijke seminarie “Recente spraakmakende ontwikkelingen in experimenteel onderzoek in golftank-faciliteiten” 
• de inauguratie van het Coastal and Ocean Basin - COB in aanwezigheid van Vlaams minister Muyters, met aansluitend bezoek aan de werf 
 

Visuele impressie van de golfbak van het Coastal and Ocean Basin – COB, uitgerust met twee rijen golfgeneratoren en openingen in de bodem (onder de gele deksels) voor de generatie van de stroming, voor de studie van de interactie tussen golven en stroming. 

 

Opportuniteiten 

Het Coastal and Ocean Basin (COB) is een golftank om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshore constructies te onderwerpen aan de gelijktijdige inwerking of belasting van golfslag, (getij-)stroming en wind. Qua toepassingen is deze infrastructuur breed inzetbaar in verschillende domeinen: golf- en getij-energie, offshore wind, offshore engineering, kustwaterbouwkunde, golf/stroming-vegetatie interactie, …

De golftank bestaat uit een betonnen waterbassin (afmetingen 30 m x 30 m, waterdiepte 1.4 m) waarin golven en stroming gegenereerd worden. 

De invalsrichtingen van golven en stroming kunnen flexibel gevarieerd worden zodat elke willekeurige onderlinge hoek tussen golven en stroming mogelijk is, wat een uniek concept is. De snelheid van de stromingen kan hoger en nauwkeuriger ingesteld worden dan momenteel mogelijk is in onderzoekssettingen, en uiteraard kan ook de wind gesimuleerd worden.

 

De troeven van het COB

Het COB wordt gebouwd in het UGent-wetenschapspark Greenbridge in Oostende. In hetzelfde complex, met name het “Maritiem Onderzoekscentrum”, wordt ook een sleeptank gebouwd om scheepsmodellen in ondiep water te testen. Deze clustering van onderzoeksinfrastructuur levert synergiën voor exploitatie en onderhoud, ingebed in een wetenschapspark. 

De aanwezigheid van een golftank versterkt de internationale onderzoekspositie van Vlaanderen op gebied van kustwaterbouwkunde en offshore engineering. Bovendien biedt de infrastructuur de kans voor bedrijven en overheidsinstellingen om innovatieve ontwerpen te ontwikkelen voor kustverdediging of energiewinning op zee. 

Gebruikers

Volgende diensten en bedrijven zullen het COB gebruiken: 

• de academische promotoren van het HERCULES project

• het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid

• bedrijven 

• Europese onderzoekers

Programma

15.45 uur: start inauguratie, met korte toespraken van

• Prof. Rik Van de Walle, rector UGent

• ir. Alain Bernard, CEO DEME

• Minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

16.25 uur: minister Muyters bezoekt de werf

16.45 uur: receptie en kort bezoek aan de werf

 

 

Praktisch

Vrijdag 20 oktober 2017 om 15.45 uur in Greenbridge, Wetenschapspark 1, 8400 Oostende.

De pers is van harte welkom om de inauguratie bij te wonen. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via stephanie.lenoir@ugent.be. 

 

Info

Peter Troch

Vakgroep Civiele Techniek

T 09 264 54 94