Nocturne In Flanders Fields Museum op 31 mei

(09-05-2018) Op donderdag 31 mei zijn de UGent-alumni te gast in het 'In Flanders Fields Museum' te Ieper, voor de tentoonstelling “Sporen van Oorlog”.

In het kader van een GOA-project met prof. Jean Bourgeois, prof. Veerle Van Eetvelde en prof. Marc Van Meirvenne, hebben onderzoekers uit de vakgroepen Archeologie (LW), Geografie (WE) en Omgeving (Bio-Ing.) meegewerkt aan de tentoonstelling "Sporen van Oorlog. Archeologie van Wereldoorlog I".

De tentoonstelling toont voor het eerst de resultaten van meer dan 150 opgravingen die het afgelopen decennium in de frontregio plaatsvonden. Talrijke spectaculaire bodemvondsten komen aan bod. Ze werden aangetroffen op de slagvelden aan het IJzerfront en de Ieperboog, en in militaire kampen en hospitalen achter het front. Objecten uit de loopgraven tonen het dagelijkse leven aan het front. Vondsten die naar personen verwijzen, vertellen het verhaal van hun leven en hun dood. De absolute blikvangers van deze tentoonstelling zijn paardenskeletten, een Britse en Duitse originele loopgraaf, een ondergrondse tunnel en de persoonlijke objecten van zes Duitse gesneuvelden die in een onlangs ontdekt massagraf werden begraven.

Vandaag zijn de laatste menselijke getuigen van de oorlog verdwenen; wat ons nog rest is het landschap. Hoewel de oppervlaktesporen in de naoorlogse jaren werden uitgewist en de frontlinies van toen niet langer zijn af te lezen in het landschap, zijn er nog heel wat sporen van de oorlog bewaard. Met geavanceerde technieken uit de digitale gereedschapskist van archeologen worden deze lagen zichtbaar gemaakt. Als bezoeker kan je dit ontdekken met een waaier aan interactieve presentaties.

• 19.00 u.     Onthaal in het museumcafé
  • 19.30 u.     Verwelkoming & inleiding op de tentoonstelling, met o.a. prof. dr. Paul Van Cauwenberge (prorector UGent)
  • 19.45 u.     Bezoek aan de tentoonstelling, o.l.v. Dr Birger Stichelbaut (post-doc UGent en commissaris van de expo).
  • 21.00 u.     Receptie in het museumcafé

Inschrijven via www.ugent.be/alumniactiviteiten