UGent kiest vier vernieuwende onderwijsprojecten - winnaars Innoversity Challenge bekend

(03-03-2016) In oktober 2015 daagde rector Anne De Paepe met de Innoversity Challenge alle studenten en medewerkers van de UGent uit om het onderwijs van de toekomst mee vorm te geven. Vandaag koos de jury de vier winnende projecten.

Uit de 544 ingediende ideeën werden de voorbije maanden al 20, en in een latere fase 10 inspirerende en innovatieve projecten geselecteerd. Vandaag kwamen de finalisten hun idee presenteren aan de jury, die vier winnaars koos. Hun projecten worden in de loop van volgend academiejaar uitgetest aan de UGent.

"Ik ben ongelooflijk trots op de studenten, en op het resultaat van deze Innoversity Challenge in het algemeen", zegt rector Anne De Paepe. "Eigenlijk hebben we 544 winnaars, want de Innoversity Challenge bewijst dat onze studenten en personeelsleden niet alleen creatief zijn, maar die creativiteit ook kunnen omzetten in boeiende en toekomstgerichte projecten." 
  • OpenWebSlides

Via een een open-source platform vullen studenten webslides aan en delen ze updates. Populaire aanpassingen vinden snel hun weg naar de docenten, die ze in één klik kunnen valideren? Zij kunnen webslides ook delen op sociale media en zo de expertise buiten de UGent verspreiden.
Contact: Ruben Verborgh, 0473 51 48 47

  • Vesta

"Vesta is een systeem opzetten om vlot vrije studeerplekken, computers of lokalen te vinden en te reserveren. Het reële gebruik van infrastructuur zouden we in real time kunnen bijhouden aan de hand van NFC scanners, maar we denken ook aan een app."
Contact: Lode Devloo, +34 622 031 992

  • Gamified Learning

"Een mobiele game waarmee studenten het in een leuke omgeving tegen elkaar kunnen opnemen met interessante vragen over de leerstof. Onze game verhoogt de betrokkenheid van de studenten zonder professoren en personeel te overladen. Daarnaast krijgt iedereen op een aangename manier feedback over het leerproces."
Contact: Elke Minnaert, 0486 73 95 74

  • Hermes

‘Tijdens de les krijgen studenten vaak amper respons. Studenten gaan pas achteraf bijkomende informatie inwinnen, terwijl die eigenlijk voor iedereen nuttig kan zijn. Onze interactieve app stelt lesgevers in staat om sneller te weten te komen of iedereen wel mee is. Studenten kunnen ook anoniem vragen posten.’
Contact: Morgane Janssens, 0486 63 37 38


Vele niet-geselecteerde ideeën bevatten nuttige suggesties en feedback voor de UGent en worden ter inspiratie doorgegeven aan de betrokken personen en diensten. Op 12 april worden alle deelnemers aan de Innoversity Challenge uitgenodigd voor een slotevent.

Info

Website Innoversity Challenge

Stephanie Lenoir
Persverantwoordelijke UGent
Tel. 09 264 82 76, 0472 96 82 81