UGent'ers winnen jaarprijzen wetenschapscommunicatie

(22-10-2020) De Koninklijke Vlaamse Academie van België maakt de laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie bekend. Daarbij zijn verschillende UGent’ers.

De Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie van de KVAB en Jonge Academie vragen aandacht voor de belangrijke band tussen wetenschapper en publiek. Dit jaar ontvangen 19 onderzoekers of onderzoeksteams uit uiteenlopende wetenschapsdomeinen een Jaarprijs voor hun creatieve en toegankelijke communicatie. Eén van hen zal op 16 november 2020 de nieuwe prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie in de wacht slepen tijdens de prijsuitreiking. Daarnaast kan iedereen stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator voor de EOS Publieksprijs.

Stem hier op jouw favoriet voor de EOS Publieksprijs

UGent-laureaten

De UGent wenst alle laureaten alvast een dikke proficiat!

Evelien Bracke (Vakgroep Letterkunde)

• Onderwijspakket ‘Oude Grieken – Jonge Helden’ – Vanuit haar enthousiasme voor Oud-Grieks deelt zij haar kennis met groepen jongeren die daar a priori misschien minder toegang toe zouden krijgen. Deze maatschappelijk geëngageerde en slimme aanpak wordt bijzonder gewaardeerd.
  • Bekijk het filmpje met Evelien Bracke

Sadi Maréchal (Vakgroep Archeologie)

• Expo ‘Hammam. Steaming stories’ – De expo is een leuk concept dat inspeelt op verschillende zintuigen, helder informeert en tegelijk de brug maakt tussen de Westerse en Oosterse cultuur.
  • Bekijk het filmpje van Sadi Maréchal

Karen Peynshaert (Vakgroep Geneesmiddelenleer)

• Deelnames aan diverse wetenschapscommunicatie-events - De jury waardeert specifiek haar enthousiaste aanpak om ook kinderen en kansarmen te betrekken. Een jong wetenschapscommunicatietalent om in de gaten te houden!
  • Bekijk het filmpje met Karen Peynshaert

Marc Boone, Bruno De Wever & Eric Vanhaute (Vakgroep Geschiedenis)

• Boekpublicatie ‘Wereldgeschiedenis van Vlaanderen’ - Voor hun boek ‘Wereldgeschiedenis van Vlaanderen’ dat een breed publiek bereikte en een relevant naslagwerk voor volgende geïnteresseerde generaties zal vormen.
  • Bekijk het filmpje met Marc Boone

Michael Tytgat (Vakgroep Fysica en Sterrenkunde)

• Project Cool Physics Days - De jury heeft niets dan lof voor de trans- en interdisciplinaire aanpak om een niet-zo-evidente tak van de wetenschap (deeltjesfysica) naar het brede publiek te brengen. Op alle vlakken werd nagedacht over drempelverlagend werken en het geven van inkijk in het wetenschappelijk proces.
  • Bekijk het filmpje met Michael Tytgat

Publieksprijs

Ook jij kunt stemmen op jouw favoriete wetenschapscommunicator. De winnaar wordt op 16 november 2020 bekend gemaakt.

Stem hier op jouw favoriet voor de EOS Publieksprijs

Meer informatie

De Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie gaat dit jaar naar Marc Van Ranst. Hij krijgt de prijs voor zijn inspanningen om, ook in uitdagende omstandigheden, helder en breed te communiceren over zijn vakgebied en zo bij te dragen aan het vertrouwen in de wetenschap bij het grote publiek.

• Meer informatie over de Jaarprijzen en de Loopbaanprijs vind je hier

Deze prijzen wordt jaarlijks uitgereikt door:

Wil je zelf communiceren over je onderzoek? Meer weten over wetenschapscommunicatie aan de UGent?

Nathalie Boelens
Verantwoordelijke pers en communicatie