Professor Jóhanna Barðdal bekleedt residential fellowship aan het NIAS in Amsterdam

(03-02-2020) Dit voorjaar bekleedt professor Jóhanna Barðdal een residential fellowship aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS)

Professor Jóhanna Barðdal (vakgroep Taalkunde, faculteit Letteren en Wijsbegeerte) start vandaag aan een vijf maanden durend residential fellowship aan het NIAS. In deze periode zal zij zich wijden aan onderwerpeigenschappen van potentiële niet-nominatieve onderwerpen in het Latijn en Oud-Grieks, als onderdeel van een groter boekproject over het syntactisch gedrag van niet-nominatieve onderwerpen in de vroege Indo-Europese talen. Het project betwist de standaardopvatting dat potentiële niet-nominatieve onderwerpen in de vroege Indo-Europese talen syntactische objecten zijn en dat niet-nominatieve onderwerpen in de moderne Indo-Europese talen dus een taalinnovatie zijn.

Door dit residential fellowship zal professor Jóhanna Barðdal deel uitmaken van een zorgvuldig geselecteerde gemeenschap van ongeveer zestig wetenschappers, kunstenaars en schrijvers. Zij werd geselecteerd via een extern beoordelingsproces op basis van de kwaliteit en innovatieve waarde van het onderzoeksvoorstel. Het slaagpercentage van NIAS-beurzen is slechts tien procent, wat de waarde van deze selectie benadrukt.

Over NIAS-KNAW

NIAS - een van de instituten van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) - biedt een fysieke en intellectuele ruimte voor geavanceerd onderzoek in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen die wordt aangedreven door nieuwsgierigheid en samenwerking tussen disciplines. Het Amsterdams instituut biedt tijdelijke fellowships aan internationale en Nederlandse wetenschappers.

Meer informatie over de residential fellows van het NIAS

Lees meer artikels over: