Professor Roel Baets ontvangt John Tyndall Award

(13-11-2019) Op 12 november werd de John Tyndall Award 2020 toegekend aan professor Roel Baets. De officiële uitreiking vindt plaats in maart 2020 in San Diego.

De John Tyndall Award wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die buitengewone bijdragen levert in het vakgebied van de optische vezeltechnologie, inclusief optische vezels zelf, de optische componenten die worden gebruikt in vezelsystemen, evenals transmissiesystemen en netwerken die vezels gebruiken. De bijdragen die met de prijs erkend worden, hebben de tand des tijds al doorstaan en vormen een bewezen voordeel voor de wetenschap, technologie of maatschappij. De bijdragen kunnen experimenteel of theoretisch zijn.

Deze prijs, opgericht in 1987, wordt gezamenlijk toegekend door de IEEE Photonics Society en The Optical Society (OSA). De Award wordt geschonken door Corning Inc. en bestaat uit een speciaal in opdracht vervaardigd Steuben-kristallen sculptuur, een officieel uitreikingsdiploma en een honorarium. De presentatie en officiële uitreiking vindt plaats op de Optical Fiber Communication Conference (OFC), die in 2020 van 8 tot 12 maart zal plaatsvinden in San Diego.

Professor Roel Baets

Professor Baets is verbonden aan de vakgroep Informatietechnologie van de UGent, en is ook verbonden aan imec. Sinds 1989 is hij professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, waar hij de Photonics Research Group oprichtte. Hij werkt voornamelijk op het gebied van geïntegreerde fotonica, en heeft bijdragen geleverd aan onderzoek naar fotonische geïntegreerde schakelingen, zowel in III-V halfgeleiders als in silicium en siliciumnitride, evenals hun toepassingen in telecom, datacom en sensing. De afgelopen jaren heeft zijn onderzoek zich gericht op medische en omgevingsgevoelige toepassingen van siliciumfotonica.

Als lid van een team van 9 professoren leidt Roel Baets de Photonics Research Group. Met ongeveer 90 onderzoekers is deze groep betrokken bij tal van (inter)nationale onderzoeksprogramma's en werden al zes spin-offs opgericht. De siliciumfotonica-activiteiten van de groep maken deel uit van een gezamenlijk onderzoeksinitiatief met imec.

In zijn functie heeft professor Baets meerdere grote onderzoeksprojecten inzake siliciumfotonica geleid in Europa. In 2006 richtte hij ePIXfab op, de wereldwijd eerste Multi-Project-Wafer-service voor siliciumfotonica. Sindsdien is ePIXfab geëvolueerd tot de European Silicon Photonics Alliance. Daarnaast is hij ook directeur van het multidisciplinaire Center for Nano- and Biophotonics (NB Photonics) binnen de UGent, opgericht in 2010. Hij is ook mede-oprichter van het Europese Master-programma in Photonics, een samenwerking tussen de UGent en VUB.