UGent is op zoek naar stinkende kledij

(07-08-2019) Kleren krijgen soms een geurtje dat er niet uitgaat bij het wassen. De UGent zoekt mensen die willen meewerken aan de zoektocht naar een remedie tegen die hardnekkige slechte geuren op kledij.

Kledij heeft een eigen microbioom én een eigen geur

In de loop van de voorbije decennia is er een evolutie naar mileuvriendelijk textiel, lagere wastemperaturen en mildere wasproducten. Tegenwoordig wordt vooral gewassen op 30°C en met wasmiddellen zonder bleekmiddel. Zo vormen kledingstukken op den duur hun eigen microbioom (het geheel van microben/bacteriën), dat vergelijkbaar is met het microbioom van de menselijke huid. Dit microbioom kan niet weggewassen worden in de wasmachine (bij lage temperatuur en met een mild wasmiddel).

Dit is op zich geen probleem, maar er wel voor zorgen dat de kledij een lijfgeur krijgt. De bacteriën nestelen zich diep in de vezels van de kledij, en zo komt dezelfde onwelriekende geur steeds terug. De geur-veroorzakende bacteriën blijven immers in de vezels zitten. Dat geldt ook voor geur- en zweetmoleculen en de vetstoffen die de huid afscheidt. Die zetten zich vast in de vezels en kunnen gele vlekken veroorzaken.

Polyester versus katoen

Het soort textiel heeft ook een impact. Ons eerder onderzoek toonde aan dat polyester na een fitness sessie veel slechter ruikt dan katoen. Polyester is synthetisch en kan vocht en geur veel minder goed vasthouden, waardoor het vocht en de geurmoleculen sneller gaan vervluchtigen. Katoen is een natuurlijk product en absorbeert zeer goed, waardoor er minder vocht en geur vrijkomt.
Maar de textielsoort bepaalt ook mee welke bacteriën zich kunnen ontwikkelen: de bacteriën Micrococcus groeien veel sneller op polyester dan katoen. Deze Micrococcus zijn bekend om hun stank. We zagen bijvoorbeeld ook dat Propionibacteriën goed groeien op nylon, en deze kunnen voor een scherpe geur zorgen op nylon kousen en in schoenen.

Waarom ruikt mijn T-shirt?

Ondanks de eerdere bevindingen zijn er nog veel onduidelijkheden: hoe snel gaan de kledingstukken ruiken, welke andere bacteriën zijn betrokken, wat is het effect van de wasmachine, en het droogproces en welke geurmoleculen worden exact gevormd? En bovenal, hoe kunnen we het probleem oplossen?

Op zoek naar stinkende kledij

De wetenschappers zijn op zoek naar 30 mensen die aan het onderzoek willen meewerken. De onderzoekers zullen de groep mensen, die vaak last hebben van stinkende kledij, een week lang volgen. Er is een financiële vergoeding voorzien, en de deelnemers krijgen nieuwe T-shirts, ongeparfumeerde producten zoals deodorant, douchegel en waspoeder. De deelnemers moeten deze producten tijdens het onderzoek gebruiken, omdat ontwikkeling van geuren en bacteriën zo minder beïnvloed wordt door  externe factoren.

De oplossing?

Met de opgedane kennis gaan de wetenschappers op zoek naar oplossingen. Ze voegen aan kledij of in de wasmachine bepaalde stoffen toe die de bacteriën en/of geurmoleculen aanpakken. De onderzoekers hopen een oplossing tegen de terugkerende onaangenamen geuren te vinden in de vorm van een waspoeder, conditioner en/of gemodificeerd T-shirt en zo de cyclus doorbreken van steeds terugkerende onaangename kledijgeur.

Info

Meer info over het onderzoek

florence.vanherreweghen@ugent.be