9 op 10 Vlaamse kleuters halen richtlijn rond slaap, beweging en schermtijd niet

(09-11-2018) Slechts 10,1% van de Vlaamse kleuters voldoet op weekdagen qua tijdsbesteding aan de recent ontwikkelde internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. Op weekenddagen ligt dat zelfs maar op 4,3%.

Recent werden er internationale richtlijnen ontwikkeld die voor kleuters suggesties geven rond de tijd die ze per 24 uur idealiter spenderen aan slapen, bewegen en (maximum) schermtijd. De richtlijnen werden in Canada ontwikkeld, en zijn intussen overgenomen in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Deze richtlijnen stellen dat kleuters minstens 3u/dag moeten bewegen, maximum 1 uur mogen spenderen aan schermgedrag (bv. tv-kijken, computer of tablet gebruiken) en dat ze best 10 à 13 uur per nacht slapen.

Op basis van deze nieuwe richtlijnen onderzochten bewegingswetenschappers van de UGent in welke mate Vlaamse kleuters hier momenteel al aan voldoen. Uit de resultaten blijkt dat een beperkt aantal Vlaamse kleuters (10,1%) voldoet aan de volledige 24 uur-richtlijnen op weekdagen en een nog kleiner aantal kleuters (4,3%) voldoet aan deze richtlijnen tijdens het weekend.

Vooral te weinig beweging

Vlaamse kleuters blijken zowel op weekdagen als in het weekend wel voldoende te slapen: gemiddeld 11 uur per nacht. De schermtijd wordt ook vrij goed bewaakt: de kleuters brengen gemiddeld 1 uur en 20 minuten achter een scherm door. Maar het grootste deel van de kleuters blijkt te weinig te bewegen: gemiddeld 2 uur en 14 minuten in plaats van de vooropgestelde 3 uur.

Info

Marieke De Craemer
Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen
T 09 264 63 23 of M 0472 45 58 88
marieke.decraemer@ugent.be