Laat je onderdompelen in het studentenleven

(19-09-2019) Studentenverenigingen, -werkgroepen en de Gentse Studentenraad zijn de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en een engagement in je vrije tijd op te nemen.

Maar hoe kies je hét engagement die bij je past, waar je je thuis voelt en je je hele studententijd wil vertoeven? We geven een kort overzicht van een aantal mogelijkheden. Want het studentenleven, dat is meer dan studeren alleen!

De Gentse Studentenraad Gentse Studentenraad

In 1971 kregen studenten voor het eerst inspraak in het bestuur van de UGent en na 48 jaar doen ze dit nog steeds met passie.

In elke faculteit zorgt een facultaire studentenraad voor deze inspraak en overkoepelend voor de hele universiteit wordt deze taak opgenomen door de Gentse Studentenraad.

Het hart van de studentenvertegenwoordiging

De Gentse Studentenraad (GSR) is het hart van de studentenvertegenwoordiging aan de Universiteit Gent. Ze ondersteunt studenten in tal van raden en commissies, gaande van de Raad van Bestuur van de UGent tot studenten in elke opleiding. Alle vergaderingen en werkgroepen staan open voor alle studenten, spring dus zeker en vast eens binnen!

CultourGoed nieuws voor alle cultuurliefhebbers

Ook dit jaar zorgt Cultour, een project van de GSR, voor goedkopere tickets zodat je als student terecht kan bij jouw favoriete cultuurhuizen aan een studentikoze prijs (vaak maar €2 of €3).

De Gentse Studentenraad heeft meer dan twintig partners waarmee ze samenwerken om de catalogus te vullen met interessante voorstellingen. Enkele daarvan ken je zeker, zoals Vooruit, Democrazy of De Bijloke, maar had je ook al gehoord van Amarant, Tinnepot of het Universitair trio van GUK, GUHO en GUSO?

Vanaf 23 september kan je de voorstellingen ontdekken. Een week later, op 30 september, gaat de ticketverkoop van start. Wees er dus snel bij en maak nu al je account aan op de website, zodat ook jij dit semester kan genieten van een vleugje extra cultuur.

Het FaculteitenKonvent

Het FaculteitenKonvent (FK) is de overkoepelende studentenvereniging van de 29 opleidingsgebonden studentenkringen aan de UGent.

Het beleid van het FK is zeer sterk gericht op de ondersteuning van de verschillende kringen binnen dit konvent. Zo bieden zij hen onder andere logistieke en juridische steun aan. Ook organiseren ze verschillende teambuildingsactiviteiten tussen de besturen om zo hun samenwerking te optimaliseren. Het FK is ook verantwoordelijk voor 2 grotere evenementen: de Gentse Beiaardcantus (16 oktober '19) en de festiviteiten rond Dies Natalis (19 maart '20), de geboortedag van onze Alma Mater.

29 facultaire kringen

Er zijn in totaal 29 facultaire kringen verbonden aan de Universiteit Gent, die onder het FaculteitenKonvent vallen. Al deze verenigingen bieden een breed gamma aan activiteiten aan en trachten zoveel mogelijk in te spelen op de noden van de studenten.

Academische vorming, sociaal engagement en ontspanning gaan hierbij hand in hand. Van boekenverkopen tot de beste feestjes, van career days tot cantussen, van interfacultaire sportcompetities tot ledenweekends…

Als je je volledig wil onderdompelen in je facultaire studentenvereniging, win je best eens info in bij de vereniging in kwestie. Vervolgens kan je officieel lid worden van de vereniging aan jouw faculteit en haal je zo het meeste uit je studentenleven. Elke vereniging heeft dan ook als doelstelling hun studenten de mooiste tijd van hun leven te bezorgen.

Lidkaart FK Win een prijs met jouw FK lidkaart! 

Het FK deelt zo'n 10 000 lidkaarten (niet elke vereniging doet mee) uit. Ga op zoek naar deze poster op jouw faculteit en maak kans op tal van leuke prijzen:

  1. Neem een foto van deze poster samen met jouw FK lidkaart;
  2. Deel deze foto op je Fabebook of Instagram (stories mogen ook);
  3. Tag en like het FK en jouw faculteitskring in kwestie.

Het Werkgroepen & Verenigingen Konvent10600537_559204884223846_2795911539921016643_n.png

Klinkt een avondje thee met taart als muziek in je oren? Of misschien heb je altijd al eens de wereld van consultancy willen verkennen? Het Werkgroepen & Verenigingen Konvent bundelt 24 diverse verenigingen aan de UGent.

Als één van de zeven erkende Konventen aan de UGent richten ze zich volledig op het samenbrengen en verdedigen van de belangen van de maatschappelijke verenigingen en wetenschappelijke werkgroepen. Hun focus ligt niet alleen op studenten uit dezelfde richting, maar ze verbinden ook studenten uit verschillende faculteiten met een gemeenschappelijke interesse. Van ingenieurs tot geneeskunde, consultancy tot archeologie, wetenschappen tot duurzaamheid, thee tot BDSM, voor alle interesses is er wel een vereniging op jouw maat.

De verenigingen breken met de archaïsche visie op het studentenleven door het organiseren van projecten zoals Start To Talk, een warm project dat zich richt op het mentaal welzijn bij studenten, verscheidene career evenementen, info over milieuvriendelijk investeren, praatavonden over SM, LAN-party’s, enzovoort.

Meer interesse? Ontdek welke vereniging voor jou een match is!

Het Politiek & Filosofisch KonventPFK

Het Politiek & Filosofisch Konvent groepeert alle politieke - en filosofische studentenverenigingen aan de Universiteit Gent. Studenten met interesse in politieke, filosofische en maatschappelijke vraagstukken kunnen hier terecht.

Bij het Politiek & Filosofisch Konvent vind je een breed spectrum aan politiek-filosofische verenigingen met elk hun eigen idealen: ‘t Zal Wel Gaan, ALS, CDS, Comac, Jong Groen StuGent, Jong N-VA UGent, Jongsocialisten Stugent, KVHV, L.V.S.V, Minos, NSV! en UNYA Ghent.

Ben je nieuwsgierig naar hun kijk op de wereld? Stuur een berichtje via Facebook. Het Konvent is ook bereikbaar via pfk@student.ugent.be

 

Home Konvent Het Home Konvent

Het Home Konvent (HK) is een overkoepelend orgaan dat zich inzet voor een goede communicatie tussen alle homeraden onderling, en met de universitaire dienst Huisvesting om van het leven op de homes voor alle homestudenten één van de mooiste herinneringen van jouw studententijd te maken. Verder vertegenwoordigt het HK haar bewoners in o.a. een ad hoc-vergadering waarin verschillende universitaire instanties zetelen en ook aan de duurzaamheid van onze activiteiten wordt er gedacht. De Milieuraad Eco Home tracht namelijk met veel enthousiasme en leerrijke acties onze homes elk jaar nog groener te maken.

Home Konvent: herbruikbare bekers

 

Een vlotte samenwerking in een sterk groepsverband is iets waar het Home Konvent voor staat en wat haar gezellig maakt. Onder leiding van HK Centraal slaan de verschillende homeraden de handen in elkaar om een sportieve deelname aan de 12-urenloop te garanderen en een spetterend galabal te organiseren voor al hun bewoners. Om de competitie er een beetje in te houden, zorgt het HK elk jaar voor een uitdagende quiz en voetbaltoernooi, beter bekend als de HK-tweedaagse. Tenslotte is het Home Konvent medeorganisator van de massacantus, m.a.w. plezier doorheen het hele jaar gegarandeerd!

 

Misschien iets voor jou?

Alle bewoners zijn automatisch lid van het Home Konvent. Je bent dus zeker welkom op alle bars, cultuuractiviteiten, sportieve momentjes, fuiven en cantussen die georganiseerd worden door de homeraad van de homes. Wil je deel uitmaken van het praesidium? Aarzel dan niet en spreek de huidige praesidiumleden aan die je graag info zullen geven over de verkiezingen en je opnemen in hun vriendengroep! Sympathisanten van de homes en het Home Konvent die ook deel van de homeraad willen worden, laten zich best dopen bij hun bevriende home maar geen schrik, de dopen van het HK zijn mild, plezant, groepsvormend.

The International Konvent IK

The International Konvent is one of the 7 Konvents (overseeing structures of student associations) at Ghent University. They are the platform for all students with an international mindset at Ghent University. They want international students to feel included by providing information concerning student activities and the university whilst working with internationally minded people and organizations.

Be sure to check their Facebook account for more info on new activities of the IK and its 11 members! Whether you are on Erasmus, in your Masters or even Bachelor, as long as you have an open mind to new cultures and meeting people from all over the world you will be welcomed with open arms!