Leg jaren onderzoek eens uit... in drie minuten

(02-09-2020) Vijf UGent-onderzoekers gaan via de Vlaamse PhD Cup de uitdaging aan en nemen deel aan de halve finale.

Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 2.000 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore. Via de Vlaamse PhD Cup wil Scriptie vzw daar, in samenwerking met de Vlaamse Universiteiten, verandering in brengen, door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.

Vijf UGent'ers stoten door naar de halve finale

Dit jaar dienden maar liefst 81 kandidaten een dossier in. De opdracht was helder: schrijf een artikel dat een breed publiek aanspreekt waarin je je doctoraatsonderzoek uit de doeken doet. De 10-koppige jury - bestaande uit academici van verschillende pluimage - beoordeelde het wetenschappelijk CV, de motivatie en het populariserende artikel van alle kandidaten en selecteerde hieruit eind augustus 16 onderzoekers, waarvan niet minder dan 5 (!) UGent'ers. Kom meer te weten over hun doctoraatsonderzoek:

Mediatraining

Jeroen De Gussem (vakgroep Geschiedenis), Lennart Soberon (vakgroep Communicatiewetenschappen), Robin Devroe (vakgroep Politieke Wetenschappen), Jenna Vergeynst (vakgroep Data-analyse en wiskundige modellering) en Eline Haspeslagh (vakgroep Inwendige ziekten en pediatrie) maken zich nu op voor een vierdaagse mediaschool bij de VRT met onder meer interview-, camera- en presentatietraining door Tim Pauwels (VRT NWS), Geena Peeters (VRT) en The Floor is yours. Zo zijn ze optimaal voorbereid voor de halve finale (23 september) waarin ze hun onderzoek overtuigend moeten presenteren in 3 minuten. Er zijn slechts 8 finaletickets te verdelen. De UGent wenst hen alvast veel succes!

Finale

Die finale wordt op 6 oktober in Het Depot in Leuven betwist. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), communicatieprofessional Klaartje Galle (Darwin BBDO) en prof. dr. Lendert Gelens (KU Leuven) moeten zien te overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een college geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Arnaud Zonderman

Coördinator Scriptie vzw