Leo de vinvis blijft nog tot na de zomer in de Sint-Baafskathedraal

(13-04-2018) Tentoonstelling ‘Out of the Box’ wordt verlengd in de kathedraal wegens groot succes

‘Out of the Box’ trok de voorbije maanden heel wat bezoekers. Zo zag de Sint-Baafskathedraal een stijging van 8% in haar bezoekersaantallen.

De tentoonstelling ‘Out of the Box’, georganiseerd door het Gents Universiteitsmuseum ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de universiteit, vond plaats op 4 Gentse gastlocaties (Design museum Gent, Sint-Pietersabdij, Sint-Baafskathedraal en Museum Dr Guislain) en  liep eind maart af.

In de Sint-Baafskathedraal gaat ze, wegens groot succes, nog even door. De installatie ‘Whale Spotting’, rond het skelet van de vinvis Leo, blijft nog tot september te zien in de koorgangen van de kathedraal.Vinvis Leo 1

Leo

In 2015 kwam een jonge vinvis in de Gentse haven terecht op het bulbsteven van een vrachtschip. De gebeurtenis kon op massale belangstelling en ontzag van de toeschouwers rekenen. Sindsdien werd het skelet van het dier – dat de naam Leo kreeg - verwerkt door de Vakgroep Morfologie (Faculteit Diergeneeskunde, UGent). Het skelet wordt momenteel voor het eerst tentoongesteld in de kooromgang van de Sint-Baafskathedraal. De installatie wordt gecureerd door dichter Peter Verhelst en morfoloog Marjan Doom, kersvers directeur van het Gents Universiteitsmuseum.

‘Out of the Box’ geeft, ter gelegenheid van 200 jaar Universiteit Gent, een voorsmaakje van het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, dat eind 2019 aan de Plantentuin in de Ledeganck de deuren opent. ‘Out of the Box’ is een verhaal over wetenschap in een verrassende context. Wetenschappelijke objecten treden in dialoog met de gastcollecties en hun omgeving. Uitdagende installaties zetten aan tot reflectie over wetenschap, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij.

Marjan Doom
Directeur Gents Universiteitsmuseum