Lieselot Hemeryck wint prijs van de Academie voor Onderzoek in de Diergeneeskunde

(09-12-2019) Lieselot Hemeryck wint prijs van de Academie voor Onderzoek in de Diergeneeskunde voor onderzoek naar het verband tussen kanker en het eten van rood vlees.

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België reikte een prijs van € 2500 uit aan Lieselot Hemeryck van de vakgroep Veterinaire volksgezondheid en Voedselveiligheid. In haar doctoraatsonderzoek legt ze de mechanismen bloot die het verband kunnen verklaren tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het verhoogde risico op dikkedarmkanker.

De KAGB is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Zij verleent deskundigenadviezen aan de Vlaamse en federale overheden en bevordert het wetenschappelijk onderzoek door prijzen uit te reiken.

Jarenlang wetenschappelijk onderzoek toont het verband aan tussen rood vlees en kanker

Binnen de academische wereld vermoedden onderzoekers al erg lang dat er een verband was tussen het eten van rood en verwerkt vlees en het ontstaan van dikkedarmkanker. Dat vermoeden werd in 2015 nogmaals bevestigd door het onderzoek dat het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft uitgevoerd. Je las in het onderzoeksrapport o.a. dat het dagelijks eten van 50 gram verwerkt vlees het risico op dikkedarmkanker met 18% verhoogt. Sindsdien beveelt de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO)aan om de consumptie van rood en verwerkt vlees sterk te beperken.

Hoewel dikkedarmkanker elk jaar meer dan 1 miljoen mensen treft en het verband met het eten van rood vlees duidelijk is aangetoond, bestaat er nog heel wat controverse rond het onderwerp. Uitspraken over de negatieve invloed van vlees kunnen een grote impact hebben op onze vleesconsumptie en -productie.

De achterliggende mechanismen verklaard

Een belangrijke stap om gefundeerde adviezen te kunnen geven over de consumptie en van rood vlees en verwerkt vlees is het identificeren van de onderliggende mechanismen die de schadelijke effecten van vlees kunnen verklaren. Dat is precies wat Lieselot Hemeryck onderzocht heeft tijdens haar doctoraat en waarvoor ze in de prijzen viel. Ze ging op zoek naar de precieze schade die werd aangericht in ons DNA na het eten van rood vlees en verwerkt vlees. Zelf merk je niet dat je DNA-schade hebt opgelopen. Je kan het enkel zien onder de microscoop: 'vreemde verbindingen' hebben zich op jouw DNA gehecht. Lieselot Hemeryck ontwikkelde een methode om de schade in ons DNA te kunnen meten en paste die methodes meteen toe in haar onderzoek.

 

Kanker ontstaat wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Die beschadigingen heten mutaties. De schade kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Er zijn factoren waar je weinig aan kan veranderen zoals ouder worden en erfelijkheid. Daarnaast zijn er ook vermijdbare risicofactoren zoals tabaksgebruik, blootstelling aan UV-stralen, alcoholgebruik en... het eten van rood en verwerkt vlees. Wanneer genoeg mutaties zich hebben opgehoopt in één cel is de eerste kankercel ontstaan. Die eerste kankercel gaat zich op een chaotische manier delen. (Stichting tegen Kanker)

Contact

Lieselot Hemeryck

Vakgroep Veterinaire volksgezondheid en Voedselveiligheid

M: 0485 85 52 15