De nieuwe Minerva heet Ufora

(17-06-2018) And the winner is … Ufora! Uit meer dan 400 suggesties van personeelsleden en studenten werd ‘Ufora’ gekozen als naam voor de nieuwe digitale leeromgeving van de UGent.

Van Minerva naar Ufora

Ufora wordt de vervanger van het huidige leerplatform Minerva en zal vanaf september 2018 stelselmatig aan de UGent geïmplementeerd worden. Concreet gaan de komende maanden pilootgroepen aan de slag met het gekozen systeem om het verder vorm te geven.

Vanaf de start van het academiejaar 2019-2020 stapt de ganse UGent volledig over naar de nieuwe leeromgeving. Minerva zal dan meer dan vijftien jaar alle studenten, lesgevers en medewerkers van de UGent succesvol bediend hebben als elektronische leeromgeving. De tijd bleek rijp voor een nieuwe leeromgeving gericht op de toekomst, een krachtig en flexibel platform, waar activerend leren optimaal kan geïntegreerd worden, met een afstemming op specifieke trajecten van studenten, met monitoring en feedback gebaseerd op de vorderingen van studenten, mogelijkheden voor teamwork, enz.

In 2017 werd gestart met de zoektocht naar een nieuwe leeromgeving. Deze zoektocht werd vorige week met succes voltooid en leidde concreet tot gunning aan de leverancier Desire2Learn (D2L) met het product Brightspace. Om de opvolger van Minerva van een passende en waardige naam te voorzien werd een oproep gedaan binnen de UGent-gemeenschap. Meer dan 400 suggesties werden ingezonden, waaruit de uiteindelijke naam gekozen werd: Ufora, een suggestie van bachelorstudente in de Klinische Psychologie Isabel Van Huele.

Isabel Van Huele staaft haar keuze voor de naam Ufora omdat deze verwijst “naar een Romeins forum als belangrijk plein voor bijeenkomsten, centraal in de gemeenschap”.
Zo wordt Ufora concreet het centrum van alle onderwijsactiviteiten van de UGent, waar plaats is voor actie, dialoog en discussie, voor uitwisseling en feedback.

Pilootgroepen

De implementatie van Ufora aan de UGent zal in fasen verlopen:

• Vanaf de start van het academiejaar 2018-2019 gaan de eerste (+/- 15) lesgevers van start in Ufora. Deze lesgevers worden door het projectteam intensief ondersteund en begeleid. De ervaring van deze pilootlesgevers en hun studenten zal gebruikt worden om Ufora beter af te stemmen op de noden van de eindgebruikers.
  • Vanaf het tweede semester van het academiejaar 2018-2019 gaat een grotere groep lesgevers (+/- 10%) van start.
  • Vanaf 1 april 2019 starten de trainingen voor alle lesgevers om Ufora te gebruiken.

Zolang dit nodig is, zullen Minerva en Zephyr na de volledige implementatie in archiefmodus beschikbaar zijn.

• Voor meer informatie over Ufora: , afdelingshoofd Onderwijstechnologie
Lees meer artikels over: