“Wij maken de witte raven voor de Industrie 4.0”

(27-06-2019) Sinds dit academiejaar biedt de UGent Campus Kortrijk studenten de kans om zich te specialiseren in zowel machinebouw als productieautomatisering.

Voorheen bestond het nog nergens, maar sinds dit academiejaar biedt de UGent Campus Kortrijk studenten de kans om zich te specialiseren in zowel machinebouw als productieautomatisering. Bedrijven die inzetten op een gedigitaliseerde productie staan in de wachtrij voor deze toekomstige industrieel ingenieurs. De opleiding Machine- en Productieautomatisering kunnen de toekomstige industrieel ingenieurs enkel in Kortrijk volgen. In essentie leren studenten door de combinatie van elektromechanisch ontwerp en intelligentie hoe ze machines efficiënt en flexibel inzetbaar kunnen maken.

“Twee werelden samenbrengen”

De opleiding die sinds dit academiejaar loopt, kadert in de strategie van de UGent om op Campus Kortrijk in te zetten op unieke opleidingen, vertelt Jos Knockaert, hoofddocent Vermogenselektronica aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. “Om deze opleiding uniek te maken, hebben we de opleidingen elektromechanica en automatisering samengebracht”, zegt hij. “De eerste opleiding was sterk gericht op machinebouw en mechatronica, de tweede op productieautomatisering. Industrie 4.0 is momenteel het codewoord voor de bedrijven. De digitalisering zorgt ervoor dat bedrijven hun productieproces van grondstof tot recyclage kunnen volgen. Ze kunnen de data analyseren en vervolgens hun productie optimaliseren. Daarvoor heb je ingenieurs nodig die automatiseringsconcepten kennen, maar ook thuis zijn in ICT. Die twee werelden willen we met deze opleiding samenbrengen.”

Digitalisering

De studenten die vanaf 2022 zullen afstuderen als industrieel ingenieur met specialisatie in de machine- en productieautomatisering hebben dan ook een eerder veelzijdig profiel. Ze hebben geleerd hoe ze via simulaties machines optimaliseren nog voor die bestaan. In een tweede stap combineren ze deze machines tot een volledige productievloer die je digitaal kan opvolgen. “Al de data die dat oplevert, laat bedrijven toe om de efficiënte te verhogen”, preciseert Jos Knockaert. “Dat is een derde luik van de opleiding. De eerste twee delen maken deel uit van de Bachelor, terwijl de optimalisering aan bod komt in de Master.”

Witte raven

In het najaar van 2018 organiseerde Campus Kortrijk een evenement waarop bedrijven de nieuwe opleiding (en ook de unieke opleiding Circulaire Bioprocestechnologie) beter konden leren kennen.

“Het event met de bedrijven leverde ons heel wat informatie op. We leerden hoe bedrijven naar het programma van de opleiding kijken, maar zien ook dat zij ernaar uitkijken om onze studenten te kunnen aanwerven. Deze studenten zijn de witte raven die zij de komende jaren hard zullen nodig hebben", zegt Jos Knockaert.

Flanders Make

De nieuwe opleiding Machine- en Productieautomatisering krijgt op de Campus Kortrijk weldra het gezelschap van Flanders Make. Het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie kondigde in 2018 aan dat het vanuit Kortrijk de product- en procesinnovatie bij maakbedrijven wil gaan versterken. Het onderzoekscentrum zal meer specifiek inzetten op flexibele automatisering. “Industrie 4.0 wil unieke producten maken aan de kostprijs van massaproductie”, legt Jos Knockaert uit. “Een miljoen identieke sportschoenen laten bedrijven bijvoorbeeld in China maken, maar voor producten op maat van de klant is lokale productie een voordeel. Wat bedrijven hiervoor nodig hebben, zijn machines en productiesystemen die zich continu kunnen aanpassen. Die flexibele automatisering is de sleutel tot Industrie 4.0 en daarom is het onderzoek dat Flanders Make hier plant, zo essentieel.”

 

In onze volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op de eveneens unieke opleiding Circulaire Bioprocestechnologie.