Universiteit van de Verenigde Naties verwelkomt professor Madeleine Hosli als nieuwe directeur UNU-CRIS

(08-06-2017) Madeleine O. Hosli wordt de nieuwe directeur van het UNU-instituut gespecialiseerd in de Studie van Regionale Integratie (UNU-CRIS: United Nations University – Institute on Comparative Regional Integration Studies), waarvan de UGent partner is.

Professor Hosli neemt de fakkel over van Anthony Antoine, die gedurende negen maanden als interim de functie van directeur waarnam en nu verder als adjunct-directeur aan de zijde van professor Hosli aan de uitbouw van UNU-CRIS in Brugge zal meewerken.

UNU-CRIS verricht onderzoek om beleidsaanpassingen op het vlak van regionale integratie teweeg te brengen – bv. op het vlak van migratie en bestuur. Het instituut analyseert eveneens de uitdagingen van globalisering op ‘public goods’: publieke verworvenheden zoals ‘vrede’ of ‘duurzaamheid’. Opgericht in Brugge, België in 2001, is het Instituut dit jaar opnieuw gelanceerd dankzij de steun van de Vlaamse Regering, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent (als co-financierders en medeorganisatoren).

Als directeur zal professor Hosli de focus, structuur en administratie van het Instituut ter harte nemen. Ze kan hierbij bogen op de erfenis van stichtend directeur Luk Van Langenhove die gedurende 15 jaar succesvol UNU-CRIS heeft geleid en als geassocieerd onderzoeker aan het instituut verbonden blijft. Dr. Van Langenhove zet zijn academische carrière verder aan het Instituut voor Europese Studies van de VUB waar hij een Europees project rond Cultuur– en Wetenschapsdiplomatie leidt (H2020).

“Professor Hosli sluit zich aan bij de UNU-familie op een moment van opmerkelijke vernieuwing”, aldus UNU Rector en VN Onder-Secretaris-Generaal David M. Malone. “Haar indrukwekkende academische reputatie en lange academische carrière inzake regio’s zal haar goed van pas komen, aangezien ze UNU-CRIS voorwaarts zal leiden in het vernieuwde programma”.

Professor Hosli is een vermaard academica met een opmerkelijke carrière als onderzoeker en docent Europese integratie, internationale organisaties en internationale politieke economie. Ze is sinds 2007 professor Internationale Relaties aan de Universiteit van Leiden (Nederland). Voordien was ze lector aan de Vrije Universiteit (Amsterdam), gastprofessor aan de Universiteit van Michigan (VS), docent aan het Graduate Institute of International Studies (Zwitserland) en hoofddocent aan het Europees Instituut voor Bestuurskunde (Maastricht).

“De nieuwe oriëntatie van UNU-CRIS, en de nauwe samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent, zullen het Instituut helpen om een belangrijk onderzoekscentrum te worden naar het beheer van internationale en regionale overheidsdiensten," aldus professor Hosli. “Het instituut streeft naar het analyseren en het bieden van oplossingen voor huidige uitdagingen in een geglobaliseerde samenleving, die uiteenlopen van migratie tot milieuvervuiling, tot bedreigingen voor economische en politieke stabiliteit en vrede”.

Professor Hosli behaalde haar doctoraat aan de Universiteit van St. Gallen en studeerde als postdoctoraal onderzoekster aan de Universiteit van Michigan. Ze heeft in talrijke wetenschappelijke vaktijdschriften gepubliceerd en is auteur van The Euro: A Concise Introduction to European Monetary Integration (2005) en mede-redacteur van Decision-Making in the European Union Before and After the Lisbon Treaty (2015).

Info

  • Hillary McBride, UNU Communicatieverantwoordelijke, mcbride@unu.edu
  • Pascale Vantorre, UNU-CRIS Management Assistant, pvantorre@cris.unu.edu

Over UNU (unu.edu)

De Universiteit van de Verenigde Naties (UNU) is een denktank van de Verenigde Naties.  Haar wereldwijde netwerk van meer dan 400 academici doet onderzoek om de aanhoudende globale problemen op het vlak van overleven, ontwikkeling en welzijn aan te gaan en het beleid hiervan op punt te zetten.