Marleen Temmerman ontvangt Keniaanse presidentiële onderscheiding

(23-12-2020) Emeritus-professor Marleen Temmerman ontving in Kenia een gerenommeerde presidentiële titel: de Moran of the Order of the Burning Spear.

Marleen Temmerman zet zich al decennialang in voor de wereldwijde verbetering van de reproductieve en seksuele gezondheid, en de rechten van vrouwen en kinderen. In het bijzonder ligt Kenia haar zeer nauw aan het hart. Na een eerder verblijf van 6 jaar in het land (1986-1992) bleef zij de situatie steeds opvolgen, in het bijzonder vanuit haar stichtende en leidende rol binnen het International Centre for Reproductive Health (ICRH).

De voorbije jaren vestigde Marleen Temmerman zich terug in Kenia, waar zij zich inzet voor de ontwikkelingsorganisatie Aga Khan Development Network en de Aga Khan University, en ook nu nog steeds bestuurslid is van de Keniaanse tak van het ICRH.

De Keniaanse president H.E. Uhuru Kenyatta reikte de Moran of the Order of the Burning Spear hoogst uitzonderlijk uit aan emeritus-professor Marleen Temmerman. Deze titel wordt zelden aan een niet-Keniaan toegekend, en het is op heden nog meer bijzonder dat een vrouw deze titel ontvangt. Het pionierswerk dat Marleen Temmerman voor vrouwen in het Kenia verrichtte en nog steeds verricht, wordt met deze erkenning nogmaals benadrukt.

De UGent is bijzonder trots op de erkenning die aan haar emeritus-professor werd toegekend. Aan de UGent werd in 2013 het Fonds Marleen Temmerman opgericht, dat de projecten van het International Centre for Reproductive Health (ICRH) Global en zijn zusterorganisaties in België, Mozambique en Kenia ondersteunt. Sinds de oprichting werden al meer dan 4000 slachtoffers geholpen, waarvan 80% vrouwen en meisjes en meer dan de helft jonger dan 18 jaar.