Campus Sterre: een groene oase in de buurt

(10-03-2020) Campus Sterre van de UGent is een groene oase in wording. Er is een nieuw looppad, stukken asfalt verdwijnen en de biodiversiteit komt meer in the picture.

Campus Sterre van de Universiteit Gent is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zowat het meest biodiverse stukje groen in een drukbevolkt gebied. De buurt kan daar steeds vaker van genieten. De inhuldiging van de nieuwe tuin met looppad op 10 maart is de eerste stap. Maar daar houden we het niet bij: asfalt zal plaats ruimen voor tuin en de biodiversiteit komt meer ‘in the picture’.

Mieke Verbeken en Tom Moens, beiden professor binnen de vakgroep Biologie, zien de vergroening van de campus met plezier gebeuren. Mieke: “Deze campus is altijd heel biodivers geweest. Dat komt onder andere omdat het tot in de jaren 70 militair gebied was. En militairen zijn heel goed in het bewaren van biodiversiteit. Het is heel simpel: ze bemestten de graslanden nooit en maaiden slechts een paar keer per jaar. Zo ontstaan schrale graslanden.

Schrale graslanden … Dat klinkt niet echt positief?

Mieke: “Laat je niet vangen door de term. Sommige plantensoorten en zwammen hebben net zo’n omgeving nodig. Door te bemesten of bloemen aan te planten, verdwijnen oorspronkelijke soorten. Het is dus niet omdat deze campus niet vol staat met kleurrijke bloemen, dat het niet goed gaat met de natuur. Ik noem het ook wel plantenblindheid: mensen spotten altijd indrukwekkende dieren, maar planten blijven onder de radar. Daar moeten we mensen van genezen. (lacht)”

Tom: “Enkele jaren geleden schreef de UGent een wedstrijd uit voor studenten. Ze konden ideeën insturen om deze campus leuker, moderner en aangenamer te maken. Op dat moment hadden wij nog nooit gecommuniceerd over de biodiversiteit hier, een beetje uit protectionisme. Dat is positief, want dan krijg je minder nieuwsgierige bezoekers en zo blijft de natuur beter intact. Langs de andere kant werd er in de plannen geen rekening gehouden met de belangrijkste stukjes natuur op de campus. Na overleg zijn de plannen aangepast. Vandaag krijgen we het beste van twee werelden.”