“Meer nadenken over dekolonisatie, ook aan de universiteit”

[c) Stad Gent (vergrote weergave)

[c) Stad Gent

(13-10-2020) Annelies Verdoolaege, coördinator van het Afrika Platform aan de UGent, pleit ervoor om vanuit gelijkheid te kijken naar Afrika, in plaats vanuit onze westerse blik.

Dekolonisatie is meer dan ooit een ‘hot issue’. De dood van George Floyd heeft in de Verenigde Staten een golf aan protesten uitgelokt en ook bij ons is de ‘Black Lives Matter’-beweging sindsdien heel aanwezig. Overal in ons land zijn beelden van Leopold II gevandaliseerd of weggehaald. Ook in Gent besloot het stadsbestuur eind juni om zo’n standbeeld weg te halen uit het Zuidpark.

Onderzoek over racisme

“Net in die periode waren we met de University of the Western Cape in Kaapstad en de University of Missouri aan het overleggen om een webinar te organiseren”, vertelt Annelies Verdoolaege van het Afrika Platform. “Het leek ons een perfecte gelegenheid om daarover te praten, want ook universiteiten worden ermee geconfronteerd. Het is op de universiteiten dat er onderzoek gedaan wordt naar racisme, kolonisatie en geschiedenis.”

De samenwerking tussen de drie universiteiten is volgens Verdoolaege een enorme meerwaarde: “Het partnerschap bestaat al vele jaren en het geeft ons de kans om van elkaar te leren, zeker over dit onderwerp. In Kaapstad en Missouri demonstreren studenten regelmatig tegen racisme, zelfs op de universiteitscampussen”.

Uiteindelijk besloten de drie universiteiten niet één, maar een reeks webinars over racisme te brengen. Elke universiteit organiseert er één, donderdag 15 oktober om 19 uur is het de beurt aan de UGent. Het onderwerp? ‘Kolonialisme en dekolonisatie in een Belgische context.’ Sibo Kanobana, doctoraatstudent aan de UGent, spreekt er over ras, kolonisatie en dekolonisatie in een Belgisch perspectief. Professor Johan Lagae bespreekt de ruimtelijke geschiedenis en erfenissen van de koloniale segregatie in de Democratische Republiek Congo. Professor Felicitas Becker zal het hebben over geweld en racisme en de tegenstrijdige herinneringen aan kolonialisme. Studente Imane Salmi (voorzitter van de studentenvereniging Umoja) heeft het over bruggen bouwen en dekolonisatie aan de UGent.

Schrijf in voor het webinar ‘Kolonialisme en dekolonisatie in een Belgische context’

Tri-continentaal

Door met twee universiteiten uit andere continenten samen te werken, krijg je nieuwe perspectieven, vindt Verdoolaege. “We moeten onze westerse bril afzetten als we naar Afrika kijken. Nadenken over ons koloniaal verleden, speelt daarin een belangrijke rol. Dat beseffen ook de universiteiten in Kaapstad en Missouri. Door met hen daarover te discussiëren en te praten, komen we tot nieuwe inzichten”, voegt ze er nog aan toe.

Wat is het Afrika Platform?

De UGent heeft vijf regionale platformen, waaronder één voor Afrika. Het platform verzamelt alle expertise van de universiteit over Afrika, coördineert de verspreiding van die expertise voor academici, de overheid en bedrijven en probeert de academische samenwerking met Afrikaanse universiteiten te bevorderen. Wie dus vragen heeft over onderzoek over of in Afrika, kan terecht bij het Afrika Platform. Meer weten? Ga dan naar www.africaplatform.ugent.be.

Lees meer artikels over: