Mensenrechtenweek focust op koloniale erfenissen en dekolonisatieprocessen

(02-12-2020) Het interdisciplinair onderzoeksconsortium UGent Human Rights Research Network (HRRN) organiseert de Mensenrechtenweek van 7 tot 11 december 2020.

Dit jaar focust de Mensenrechtenweek op het thema 'koloniale erfenissen en dekolonisatieprocessen' met een programma (deels in het Engels, deels in het Nederlands) dat het interdisciplinaire karakter van het HRRN en de wens om nauw samen te werken met meerdere maatschappelijke actoren weerspiegelt.

Op maandag en donderdag praten leden van het consortium met Rachida Lamrabet en David Van Reybrouck over hun boeken, respectievelijk 'Vertel het iemand' en 'Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld'. Op dinsdag en woensdag zal Nyanchama Okemwa, directeur van ENPAD en dekolonisatie-expert, spreken over dekolonisatie, zowel in het algemeen als aan de Universiteit Gent. En last but not least is er de lancering van een nieuw nummer van het 'Tijdschrift voor Mensenrechten' gewijd aan dekolonisatie en mensenrechten (op dinsdag) en een vertoning van de documentaire 'For Sama' van de Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab (op vrijdag).

De Mensenrechtenweek wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 72-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december 2020.

Praktische informatie

Alle activiteiten staan open voor iedereen, zowel binnen als buiten de Universiteit Gent. Inschrijven is verplicht. Het volledige programma en de links naar de inschrijvingsformulieren vindt u in dit document.

Giselle Corradi
Coördinator UGent Human Rights Research Network