UGent neemt deel aan Belgische economische missie naar Japan
(05-12-2022) Van 4 tot 9 december 2022 neemt een UGent-delegatie deel aan de Belgische economische missie naar Japan. Met meer dan 570 deelnemers is dit een van de grootste economische missies naar Azië die vanuit Brussel vertrekt.
De UGent-delegatie bezoekt tijdens de missie meer dan tien Japanse universiteiten en zal er vier nieuwe overeenkomsten met Japanse partners ondertekenen. Gezien energietransitie één van de grote topics van de missie is, geeft de UGent in Osaka een seminarie over warmtepompen. Ook de kick-off van het Alumni Chapter in Japan vindt tijdens deze missie plaats.
Japanse partners voor onderwijs en onderzoek

De UGent heeft op dit moment 29 overeenkomsten met maar liefst 24 verschillende Japanse partnerinstellingen. Vooral de faculteit Letteren en Wijsbegeerte telt heel wat akkoorden, wat niet zo verwonderlijk is gezien een verblijf in Japan onderdeel is van de opleiding ‘Master of Arts in de Oosterse talen en culturen: Japan’. Dit academiejaar verblijven er 46 UGent-studenten in Japan en komen 29 Japanse studenten aan de UGent studeren: een nieuw record, nadat het aantal uitwisselingsstudenten tijdens de coronacrisis tot nul zakte.
Ook op onderzoeksvlak zijn er tal van samenwerkingen tussen UGent’ers en hun Japanse collega’s, met reeds meer dan 2500 co-publicaties tot gevolg. Tijdens de missie geven UGent-professoren Andreas Niehaus en Anna Andreeva (beiden van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte) een lezing in het 'International Research Center for Japanese Studies' in Nichibunken.
Officiële ondertekeningsceremonie
Op de officiële signing ceremony worden tijdens de missie maar liefst vier nieuwe overeenkomsten getekend tussen de UGent en een Japanse partnerinstelling:
- Een uitwisselingsakkoord voor studenten en medewerkers met de Akita International University
- Een uitwisselingsakkoord voor studenten en medewerkers met de Hokkaido University
- Een consortium-akkoord met Kyoto Institute of Technology
- Een ‘associated partner’ akkoord met de Shinshu University
De akkoorden met Kyoto Institute of Technology en Shinshu University staan in het teken van ‘WE-TEAM’, een tweejarig ‘Erasmus Mundus Joint Master Degree’ programma waarin de volgende generatie textielingenieurs opgeleid wordt. Het consortium van WE-Team bestaat uit zes volwaardige partners, waaronder de UGent en Kyoto Institute of Technology en vijf geassocieerde partners, waaronder de Japanse instelling Shinshu University.
“We zijn ontzettend trots om samen met Kyoto Institute of Technology en Shinshu University in deze Erasmus Mundus Joint Master te stappen. De UGent hecht veel belang aan deze partnerschappen”, aldus professor Lieva Van Langenhove (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur)
Met warmtepompen de klimaatverandering aanpakken
Aan de UGent bouwde het EnerGhentIC-consortium, bestaande uit meer dan tweehonderd energieonderzoekers, niet alleen onderling een sterk netwerk op. Dit consortium zocht ook actief naar samenwerkingen met industriële en maatschappelijke partners geïnteresseerd in onze energietoekomst. Een treffend voorbeeld daarvan is de samenwerking met Daikin, en hun beslissing om te investeren in een geavanceerd R&D-centrum voor warmtepomptechnologie in Ghent Tech Lane, het wetenschapspark van de UGent.
Tijdens de economische missie wordt er in Osaka een seminarie georganiseerd met bijdragen van zowel de UGent als Daikin. In het seminarie wordt ingegaan op hoe we kunnen overstappen naar duurzamere energiebronnen om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering aan te pakken. Welke rol spelen warmtepompen hierin en hoe kunnen ze bijdragen aan een beter milieu?
“Warmtepompen zullen een essentiële rol spelen in de energietransitie. Het seminarie in Osaka over de huidige warmtepomptechnologie inspireert ons over hoe we de energiecrisis het hoofd kunnen bieden”, aldus Michel De Paepe, professor Thermodynamica en warmteoverdracht (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur)
Kick-off Alumni Chapter Japan
Het bezoek van de academische UGent-delegatie staat ook in het teken van de kick-off van het Alumni Chapter Japan op 6 december. Dankzij deze Alumni Chapters kunnen UGent-alumni van over de hele wereld met elkaar netwerken en ervaringen delen. Ze zorgen voor een internationale vertegenwoordiging van de UGent en geven studenten, medewerkers en alumni de nodige kansen. UGent-alumna Sophie Bocklandt, General Manager van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Japan, neemt het voorzitterschap van dit Alumni Chapter in Japan op. Er wonen en werken momenteel 254 UGent-alumni in Japan.
"Ik kijk ernaar uit om het bestaande netwerk van UGent-alumni in Japan te leren kennen en gezamenlijk, als enthousiaste ambassadeurs voor de UGent, een betekenisvol en actief Japan Alumni Chapter op te starten”, vertelt ons een enthousiaste Sophie Bocklandt.