Wedstrijdproject The Mobble kiest resoluut voor circulair (ver)bouwen

The Mobble is een modulair en circulair bouwconcept ontwikkeld uit materialen met een lage milieu-impact. Dit systeem kan zowel gebruikt worden om flatgebouwen te renoveren als voor de bouw van nieuwe projecten. (vergrote weergave)

(03-05-2019) De UGent neemt met een energie-efficiënt paviljoen deel aan de prestigieuze studentencompetitie Solar Decathlon. Het paviljoen waarmee het team deze zomer naar Budapest trekt, staat nu in Gent en wordt op 9 mei plechtig geopend.

Studenten ingenieur-architect van de UGent nemen in juni met de Modular Building Blok (The Mobble) deel aan de Solar Decathlon. Dat is een internationale wedstrijd waarbij universiteitsstudenten een energie-efficiënt paviljoen ontwerpen, bouwen, en bewonen. Na eerdere deelnames in de Verenigde Staten en China is de UGent nu geselecteerd voor de editie in 2019 in Budapest. Het UGent-team zal het daarbij opnemen tegen teams uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Roemenië, Thailand, Verenigde Staten...

Meet the Mobble

De studenten hebben een modulair en circulair bouwconcept ontwikkeld uit materialen met een lage milieu-impact. Dit systeem kan zowel gebruikt worden om flatgebouwen te renoveren als voor de bouw van nieuwe projecten. Daarnaast zetten ze sterk in op een nieuwe generatie sturing voor ventilatie, verwarming, koeling, sanitair warm water, en elektrische balans.

Renovatie van grote flatgebouwen in mede-eigendom

In België zijn er volgens StatBel 1,4 miljoen appartementen, en 65% van de appartementsgebouwen dateren van voor 1981. Veel ervan zijn dus aan renovatie toe. Maar in praktijk blijkt het niet evident om de eigenaars ervan te overtuigen om tot een collectieve renovatie over te gaan. Zeker in grote blokken leidt dit vaak tot immobilisme, systematische degradatie, en een vrije val van de vastgoedprijzen.
De studenten bedachten een oplossing waardoor renovatie mogelijk is zonder verhuis van de bewoners. De standaardafmetingen die bij het project gehanteerd worden, maken het concept in België rechtstreeks bruikbaar voor ongeveer 20.000 appartementen.

Opening op 9 mei: programma

- studenten geven een toelichting over de maatschappelijke uitdagingen, de ambities en de innovatieve concepten die toegepast worden
- toespraak door Rik Van de Walle, rector UGent
- receptie met infostands, en bezoek aan The Mobble

Praktisch

Donderdag 9 mei 2019 om 16 uur in de tuin van de faculteit Economie en Bedrijfskunde, Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent.
Parkeren kan onder het aanpalende Sint-Pietersplein.

De pers is van harte welkom om de opening van The Mobble bij te wonen.

Van 17 tot en met 19 mei kunnen ook andere geïnteresseerden The Mobble bezoeken. Meer info op Facebook.

Website Solar Decathlon - UGent

Website The Mobble