De Mobble komt naar de BIS beurs

(08-10-2019) Bezoek de BIS beurs en ontdek de visie van Team Ghent University over duurzaam en energie-efficiënt wonen. Je kunt de BIS beurs bezoeken van 5-13 oktober 2019.

De Mobble – Modular Building Block –  is een flexibel bouwblok dat een nieuwe manier van bouwen en wonen introduceert. De UGent nam dit jaar deel aan de prestigieuze Solar Decathlon competitie in Budapest met dit concept en werd beloond met 5 prijzen! Bezoek de BIS beurs en ontdek de visie van Team Ghent University over duurzaam en energie-efficiënt wonen.

Deze zomer nam een team van gemotiveerde en geëngageerde studenten van de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur onder leiding van professor Nathan Van Den Bossche deel aan de Solar Decathlon Europe 2019 wedstrijd in Hongarije. De Solar Decathlon competitie is een internationale wedstrijd voor studenten op academisch niveau. Universiteiten van over de hele wereld worden hierbij uitgedaagd om een duurzaam en energie-efficiënt paviljoen te ontwerpen, bouwen én bewonen.

Team Ghent University nam deel met ‘The Mobble’. Dit is een flexibel bouwblok dat een nieuwe manier van bouwen en wonen introduceert. De naam staat dan ook voor Modular Building Block. De bouw staat vandaag de dag voor enkele grote uitdagingen: tegen 2050 moeten we ongeveer 90% minder energie gebruiken, er is verdichting nodig in steden, er zijn te weinig arbeidskrachten, en ook de milieu-impact van het bouwen krijgt vandaag meer aandacht. Het concept van ‘The Mobble’ zet dan ook in op drie grote pijlers: modulariteit, intelligente technieken en circulariteit.

ModulariteitMobble4

De Modulariteit van de module laat toe dat je woning op elk moment gedurende je leven voldoet aan je noden. Neem nu Tineke bijvoorbeeld. Ze is net afgestudeerd aan de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur en klaar om de wereld te veroveren! Maar waar zal ze wonen? Koopt ze een woning met drie slaapkamers, groot genoeg voor het gezin die ze binnen een kleine 10 jaar zal willen? Nee, ze heeft gehoord over het concept ‘The Mobble’ en dat bevalt haar wel. Ze besluit om zo een module aan te schaffen, die is groot genoeg om haarzelf te huisvesten en te voorzien in haar noden. Niet veel later ontmoet ze Matthieu op haar werk. Het klikt en ze beslissen om te gaan samen wonen. Tineke is blij met de keuze van haar woning want in plaats van te verhuizen naar een nieuwe woning die groot genoeg is voor het koppel, bestelt ze gewoon een module bij waardoor de woning groot genoeg is voor haar nieuwe situatie. Stiekem droomt ze al over het kopen van nog een extra module om haar woning uit te breiden voor een baby.

Intelligente technieken

De woningen vandaag worden beter geïsoleerd en luchtdichter gebouwd, waardoor de theoretische vraag naar energie verlaagd wordt. Het blijkt echter dat het verbruik van die performante nieuwbouw woningen betrekkelijk hoger liggen dan verwacht. Dit omdat er vaak trage systemen gebruikt worden die 24/24u werken. In de Mobble wordt deze zogenaamde ‘performance gap’ tegengegaan door enkel energie te leveren waar en wanneer nodig. Hiervoor kreeg de Mobble dan ook de smart house award!

Circulariteit

Een Mobble is 2.4m breed, 6m lang en 3.1m hoog, en kan eenvoudig vervoerd en geplaatst worden. Zo een Mobble bestaat uit een vloer en dak met daartussen 6 kolommen. Vloer en dak zijn opgebouwd uit dezelfde prefab sandwich-elementen die daarna ook als gevel rond de modules gezet worden. Alle elementen zijn onderling uitwisselbaar door een uitgekiende maatvoering, en alle onderdelen kunnen ook gedemonteerd en herbruikt worden zonder beschadiging: circulair! Op één dag kunnen verschillende Mobbles naast elkaar geplaatst worden inclusief gevelpanelen. Bij de keuze van de materialen is steeds de milieu-impact bekeken zodat er een minimale carbon footprint. Voor de deelname aan de wedstrijd werden bovendien ook boompjes gepland om resterende impact te compenseren.
Team Ghent University heeft er een geslaagde deelname opzitten.  We kaapten hierbij onder meer de eerste prijs voor Engineering & Construction weg. Een prijs waarop we enorm trots zijn als studententeam van de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur. Gelukkig betekende het einde van de wedstrijd niet het einde van het Mobble verhaal: er zijn al nieuwe ambities! Onze module zal te bezichtigen zijn op de BIS beurs van 5 oktober tot en met 13 oktober. Binnenkort een Mobble bij u thuis?