Andy Georges, Dries Buytaert Lieven Eeckhout bekroond met de 2017 Most Influential OOPSLA Paper Award

(10-11-2017) Op 25 oktober 2017 werden Andy Georges, Dries Buytaert en professor Lieven Eeckhout van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen bekroond met de 2017 Most Influential OOPSLA Paper Award.

Hun artikel “Statistically Rigorous Java Performance Evaluation” werd bekroond omwille van de impact die het heeft gehad over de 10 jaar na publicatie. De uitreiking gebeurde op 25 oktober 2017 in Vancouver (Canada) tijdens OOPSLA, dé topconferentie rond object-georiënteerde programmeertalen, systemen en applicaties.

Professor Lieven Eeckhout: “Op het moment dat we dit artikel schreven bestond er geen geijkte manier om met niet-determinisme om te gaan. Niet-determinisme in een computersysteem impliceert dat wanneer je hetzelfde experiment meerdere keren uitvoert, de prestatie (de snelheid van uitvoering) telkens (lichtjes) verschillend is. De manier om daarmee om te gaan toen was de beste, de tweede-beste, de slechtste, de mediaan of het gemiddelde te rapporteren over de verschillende experimenten — iedereen had zo zijn eigen manier. In dit artikel hebben we aangetoond dat dit kan leiden tot misleidende of zelfs incorrecte conclusies wanneer men verschillende systemen met elkaar wenst te vergelijken. De juiste manier is om statistiek te gebruiken om correcte vergelijkingen te kunnen maken desondanks niet-determinisme.”

Het artikel was een bron voor heel wat verder onderzoek en werd ondertussen meer dan 400 keer geciteerd. “De onderzoekswereld heeft deze benadering geadopteerd en is momenteel een de facto standaard manier om experimentele resultaten te analyseren.” stelt professor Eeckhout.