Profwielrenners zoeken én vinden motivatie online nu wielerklassiekers wegvallen

(03-04-2020) De UGent onderzocht motivatie bij 120 profwielrenners: ondanks het wegvallen van de klassiekers ten gevolge van de coronamaatregelen blijven zij gemotiveerd.

Grote Vlaamse wielerklassiekers werden dit jaar onverbiddelijk geschrapt van de kalender om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Hoe gaat het profpeloton om met het wegvallen van deze doelen en hoe blijven renners gemotiveerd om te trainen? De Universiteit Gent onderzocht dit bij 120 profwielrenners/rensters uit zowel World Teams, Pro Teams als continentale (prof)teams sinds het begin van de invoering van de coronamaatregelen. “De resultaten van deze studie tonen aan dat het gelukkig nog goed zit met de motivatie van de renners, hoewel sommigen het moeilijker hebben zichzelf op te laden om te blijven trainen”, aldus Sofie Morbée, doctoraatsstudente aan de UGent.

Ronde Van Vlaanderen

Zondag 5 april wordt een ongewone editie van de Ronde Van Vlaanderen. Enkele profwielrenners besloten om in deze bijzondere tijden deel te nemen aan een digitale versie. Samen met toekijkend Vlaanderen genieten ze zo op een unieke wijze van deze jaarlijkse hoogmis in het wielrennen. Net zoals andere grote wielerwedstrijden werd ook de Ronde van Vlaanderen geannuleerd. De ganse wielerkalender ligt aan diggelen. Deze maatregelen zijn ongezien en hebben hun impact op het leven van de profwielrenners. Zo getuigt Tim Declercq, wielrenner bij Deceuninck - Quick-Step: “Het moeilijkste is om voor jezelf doelen te stellen aangezien er nog geen nieuwe wedstrijddata vastliggen. Mocht ik kunnen toe werken naar een specifieke wedstrijddag, zou dat makkelijker zijn.”

Nog steeds de goesting om te fietsen

“Hoewel deze maatregelen opgelegd zijn, blijken profwielrenners/rensters positief met deze situatie om te gaan. Het digitale alternatief voor de Ronde Van Vlaanderen is hier een mooi voorbeeld van: renners zoeken naar uitdaging en willen het plezant houden”, vertelt doctoraatstudent Joachim Waterschoot. De resultaten tonen aan dat profrenners in het algemeen meer trainen met volle ‘goesting’ dan vanuit ‘moetivatie’. Ze oefenen hun beroep graag uit en vinden het ook persoonlijk belangrijk en zinvol om te blijven trainen. “Dit is belangrijk, want vorig onderzoek toonde reeds aan dat het type motivatie om te sporten een sleutelfactor vormt voor de beleving, volharding en de mentale vermoeidheid van sporters”, vult professor Maarten Vansteenkiste aan.

‘Moetivatie’ als valkuil om verder te trainen

“Verder blijkt het type motivatie van wielrenners samen te hangen met de wijze waarop ze zichzelf in deze periode motiveren en opladen”, vult prof. Leen Haerens aan. Sommige renners hebben hier meer moeite mee dan anderen. Als profwielrenners minder gemotiveerd zijn of doorgaans meer moetivatie ervaren voor het sporten, dan blijken ze zichzelf in deze periode meer druk op te leggen. Ze maken gebruik van dwingende zelfmotiverende strategieën. Ze krikken hun motivatie op door te denken dat anderen teleurgesteld zouden zijn of zij zich schuldig zouden voelen als ze hun training niet of onvolledig zouden afwerken.

Uit eerder onderzoek blijkt echter dat dergelijke dwingende aanpak niet helpt om de verveling te verdrijven, maar het net leidt tot meer verveling. Men gaat nog minder inzien wat het nut is om nog verder te trainen. Gelukkig gebruiken renners veel vaker strategieën om de situatie uitdagend en plezierig te houden. “We raden wielrenners dan ook aan om zich in deze tijden geen druk op te leggen, maar naar manieren te zoeken om het trainen boeiend en zinvol te houden. Dat werkt bevrijdend", sluit doctoraatstudente Sofie Morbée af.

"De Ronde Van Vlaanderen op rollen, Zwift ritjes of een KOM-jacht op Strava zijn prima voorbeelden om het trainen boeiend te houden. De kunst is om zelfs zonder wedstrijddoelen het plezier en de goesting erin te houden” (Sofie Morbée)

Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie
Sofie Morbée