Spin-off MRM Health haalt 14 miljoen euro op voor ontwikkeling van microbioomgebaseerde medicijnen

(19-02-2020) MRM Health, een nieuwe spin-off van MRM Technologies, VIB, KU Leuven en de UGent, gaat zijn eerste industriële samenwerking aan met DuPont Nutrition & Biosciences in het domein van stofwisselingsziekten.

MRM Health nv, een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve behandelingen op basis van het menselijke microbioom, maakte vandaag bekend dat het gaat samenwerken met DuPont Nutrition & Biosciences. Het nieuwe bedrijf ronde ook met succes een eerste externe investeringsronde af, waaraan Ackermans & van Haaren, DuPont Nutrition & Biosciences, MRM Technologies, Qbic II en VIB deelnamen.

MRM Health en DuPont Nutrition & Biosciences bundelen de krachten om een aantal stofwisselingsziekten aan te pakken. Door het technologieplatform van MRM Health en geselecteerde DuPont-stammen te combineren zullen nieuwe behandelingen ontwikkeld worden op basis van levende bacteriestammen.

"We zijn verheugd over dit partnerschap met DuPont Nutrition & Biosciences om innovatieve behandelingen voor metabole ziekten te ontwikkelen. Hun uitgebreide mogelijkheden in het domein van het microbioom enerzijds, en onze expertise en ons eigen technologieplatform om behandelingen op basis van het darmmicrobioom te ontwikkelen anderzijds, vormen volgens ons een uitstekende combinatie in de zoektocht naar een nieuwe klasse van natuurlijke en doeltreffende oplossingen voor miljoenen patiënten wereldwijd", vertelt Sam Possemiers, CEO en medeoprichter van MRM Health.
"We vinden het fantastisch om samen te werken met MRM Health en met vereende krachten de volgende generatie microbioomproducten te ontwikkelen. Het unieke technologieplatform van MRM Health combineren met de expertise van DuPont is een unieke kans om de ontwikkeling van nieuwe therapeutische producten in domeinen als metabole gezondheid in een stroomversnelling te brengen", zegt Sebastien Guery, Human Microbiome Venture Leader bij DuPont Nutrition & Biosciences.
"Bovendien zijn we enorm blij met de financiële steun van de langetermijninvesteerder Ackermans & van Haaren, investeringsfonds Qbic II en microbioomexperts MRM Technologies en DuPont, en zetten we graag ons langlopende strategische partnerschap met VIB voort - sterker dan ooit", vervolgt Sam Possemiers.

Via het strategische onderzoekspartnerschap met VIB kan MRM Health een beroep doen op de uitgebreide expertise in microbioom-onderzoek en bio-informatica van het laboratorium van prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven) en de multidisciplinaire knowhow inzake artritis en ontstekingsziekten van prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent) en zijn team.

"Ik ben erg opgetogen over de indrukwekkende expertise van MRM Health in microbioomproductontwikkeling. Onze knowhow in microbioomanalyse, darmmicrobiologie en -ecologie sluit perfect aan bij hun platform om nieuwe behandelingen voor een brede waaier van indicaties te ontwikkelen", stelt Jeroen Raes (VIB-KU Leuven).

De investeringsronde van 14 miljoen euro biedt MRM Health de financiële middelen om zijn pijplijn voor inflammatoire darmziekten klaar te stomen voor klinische studies bij verschillende patiëntpopulaties en zijn lopende ontdekkingsprogramma's voort te zetten om mogelijke baanbrekende behandelingen uit te werken voor spondyloartritis en andere indicaties.

"We zijn enthousiast over ons engagement voor MRM Health en blij dat we hun verdere groei en ontwikkeling kunnen ondersteunen", vertellen Jens Van Nieuwenborgh en Piet Bevernage van Ackermans & van Haaren. "Het bedrijf heeft een uniek technologieplatform, kan bogen op een beloftevol portfolio en ging een belangrijke samenwerking aan met DuPont, een toonaangevende speler in de sector. Gezien hun uitgebreide expertise in het darmmicrobioom, een heldere strategie en een sterk partnerschap met VIB zijn we ervan overtuigd dat MRM Health goed geplaatst is om samen te werken met meer sectorpartners en nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor ziekten waarvoor de noden nog groot zijn."
"Deze nieuwe samenwerking", vervolgt Johan Cardoen, algemeen directeur van VIB, "biedt een unieke kans om de wetenschappelijke inzichten uit de VIB-laboratoria van Jeroen Raes en Dirk Elewaut beschikbaar te stellen voor de farmaceutische en biotech sector. We zijn verheugd dat we onze samenwerking rond het microbioom met MRM Health voortzetten en investeren in het bedrijf."

MRM Health werd opgenomen in MRM Technologies via een gedeeltelijke splitsing van de activiteiten van ProDigest, een internationale specialist in darm- en microbioomonderzoek. Op die manier kan ProDigest zijn onafhankelijke en unieke dienstverlening rond wetenschappelijk onderzoek voortzetten en verder uitbreiden naar klanten in de farmaceutische, voedings- en voederindustrie.
Die activiteiten zijn gebaseerd op de SHIME®-technologie (Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem, unieke laboratoriummodellen van het spijsverteringsstelsel bij mens en dier) van ProDigest, die kan worden ingezet om het metabolisme en de biodistributie van farmaceutische producten in ontwikkeling te simuleren, alsook de interactie van het darmmicrobioom met farmaceutische producten, voedingsingrediënten, dierenvoeder en gezondheidsproducten.

Info

Sam Possemiers (CEO) & Christiane Verhaegen (CFO)
T 09 241 11 88 - M 0486 84 60 11
&