Tip voor Open Monumentendag: waterzuivering op bijzondere locatie

(01-09-2021) Sinds april kan je kamperen op 't Hof Bellewaerde, een hoeve op een archeologische site van WO I in Ieper. De UGent zorgt er mee voor afvalwaterzuivering en lokaal hergebruik van water.

't Hof Bellewaerde is een beschermde archeologische site, die nu dienst doet als natuurcamping. Op het domein is er plaats voor campers, caravans en tenten. In een volgende fase wordt een hostel ondergebracht in een oude schuur.

De hoeve is erg landelijk gelegen, waardoor ze niet aangesloten is op de riolering en het drinkwaternet. Onderzoekers van de UGent Campus Kortrijk stapten mee in een project dat ervoor zorgt dat het afvalwater van de natuurcamping gezuiverd en hergebruikt kan worden. Zo is de ecologische impact van de camping op haar omgeving zeer beperkt.

Afvalwaterzuivering ter plaatse

Professor Diederik Rousseau: "Het afvalwater wordt apart ingezameld in 2 stromen: het zogenaamde zwart water van het toilet, en het grijs afvalwater, dat afkomstig is van de douches, wastafels, de wasmachine, enzovoort. Dit afvalwater gaat dan naar een bijzondere waterzuiveringsinstallatie: de zogenaamde Phytoparking van de firma Rietland. Dat is een bekken gevuld met geëxpandeerde kleikorrels, waarop bacteriën leven die voor de zuivering van het afvalwater zorgen. Het bijzondere aan dit systeem is dat het in een bestaand gebouw moest ingewerkt worden, omdat de archeologische waarde van deze locatie graafwerken niet zomaar toelaat."

Het gezuiverde water wordt hergebruikt om het toilet te spoelen.

Drinkwater van gezuiverd regenwater

Ook het drinkwater wordt op de locatie zelf gemaakt uit regenwater, dat opgevangen wordt in een vijver op de site.

Dat gebeurt aan de hand van voorfilters en nanofilters, gevolgd door LED-UV. Dit luik van het project wordt ingevuld door De Watergroep, die de chemische, fysische en microbiologische kwaliteit op de voet volgt.

"Als de camping tijdens een warme zomer op volledige capaciteit draait, kan het zijn dat er niet genoeg regenwater is om te zuiveren tot drinkwater. Daarom onderzoeken we of we ook gezuiverd grijs water kunnen omzetten naar drinkwater."

De komende 4 jaar zullen de onderzoekers deze waterzuivering blijven monitoren, om bij te sturen waar nodig.'t Hof Bellewaerde

Bezoek de camping op Open Monumentendag

Op 12 september, Open Monumentendag, kan je een begeleide rondleiding volgen op 't Hof Bellewaerde.

Meer info

Diederik Rousseau