Innovatieve vaccinatietechniek gaat recht op haar doel af

(28-02-2020) Dankzij een nieuwe technologie, ontwikkeld aan de UGent, kunnen vaccins meteen het slijmvlies van de dunne darm bereiken

Vaccins kunnen ons tegen veel ziektes beschermen. Dankzij een nieuwe technologie, ontwikkeld aan de UGent, bereikt het vaccin meteen het slijmvlies van de dunne darm. Het lichaam reageert daar heel efficiënt op, waardoor het niet nodig is levende vaccins te gebruiken.

Geen levende vaccins

Vaccins tegen ziekteverwekkers in de darmen worden via de mond toegediend. De vaccins die vandaag gebruikt worden richten zich meer op het middelste en achterste deel van de dunne darm, wat minder efficiënt is. Daarom is het vaak nodig om levende vaccins te gebruiken. Maar dat houdt risico’s in. Levende vaccins kunnen zich vermeerderen of zich verspreiden in de omgeving. Als dat gebeurt, kunnen ze terug ziektes veroorzaken – zoals bijvoorbeeld met het poliovaccin gebeurd is.

Targeting

Met de ‘targeting’ strategie van de UGent onderzoekers worden de antigenen, die deeltjes bevatten van Lama antistoffen (VHH), doelgericht naar het slijmvlies van de dunne darm gestuurd. Daar, in het begin van het spijsverteringskanaal, veroorzaken ze de gewenste immuunrespons: er verschijnen antistoffen (IgA) die de slijmvliezen beschermen. Zo biedt dit vaccin bescherming tegen de ziekte.

Van varken naar mens

Deze nieuwe vaccinatietechniek wordt nu gebruikt bij varkens. Omdat de fysiologie, immunologie en ziekteverwekkers bij varkens heel goed lijken op deze bij mensen, verwachten de onderzoekers dat ze hun innovatieve techniek ook snel bij mensen zullen kunnen gebruiken. Bij de mens kan de darm immers ook besmet worden door verschillende virussen, bacteriën of  parasieten; denk maar aan rotavirussen, norovirussen, Escherichia coli, Salmonella ,…. De onderzoekers zullen daarom zo snel mogelijk testen wat deze nieuwe technologie voor de mens kan betekenen.

Meer informatie

Het onderzoek verscheen in Journal of Controlled Release: https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2020.01.033

• Eric Cox: 092647396 of 0471588843; Eric.Cox@UGent.be
    Laboratorium voor Immunologie van de faculteit diergeneeskunde, UGent