Durf Denken: over goede voornemens, dode talen en het Lichtfestival

(08-01-2018) In februari gaat een nieuwe editie van Tournée Minérale van start. Mooi initiatief, maar haalt het ook iets uit? Verrassend genoeg wel, zegt de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de UGent.

In de nieuwe editie van Durf Denken leggen Jelle Van Cauwenberg en Annelies Thienpondt haarfijn uit waarom Tournée Minerale werkt, en wat andere gezondheidscampagnes hiervan kunnen leren.

Verder vertelt professor Ann Buysse (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie) in Durf Denken uitgebreid over University for You, het grootse burgerwetenschappelijke onderzoek dat ze in 2017 in goede banen leidde: tien maanden lang toerden enkele UGent-psychologen rond met een tot ‘babbelbox’ omgebouwde caravan. De onderzoekers nodigden passanten uit om hun bezorgdheden over maatschappelijke thema’s te delen en na te denken over wat de universiteit eraan kan doen.

Verder in Durf Denken heeft professor Mark Janse (vakgroep Taalkunde) het over taalsterfte. Waarom verdwijnen talen, en waarom is dat erg? En komen er eigenlijk ook talen bij? Wat met het Nederlands: is onze taal gedoemd om ooit te verdwijnen of is ze 'sterk' genoeg? Je leest het antwoord op deze en nog andere vragen in de nieuwe editie van Durf Denken, het communitymagazine van de UGent.