Gita Deneckere onderscheiden door Oscar Delghust Fonds

(29-11-2016) Professor Gita Deneckere (vakgroep Geschiedenis) is de laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor lokale geschiedschrijving van het Oscar Delghust Fonds.

Gita Deneckere ontving de onderscheiding voor haar bijdrage Van scholen zonder God verlos ons Heer: hoe de liberalen de Schoolstrijd wonnen dankzij een schandaal van kindermisbruik in de kerk in de bundel Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België (ed. Maarten Van Ginderachter, Koen Aerts en Antoon Vrints). In het onderzoek voor haar 'wat als?'-verhaal botste ze tot haar verrassing op een waargebeurde geschiedenis van kindermisbruik in de kerk in de 19de eeuw. In volle schoolstrijd werd België opgeschrikt door een pedofilieschandaal in het pensionaat van de Broeders van de Goede Werken in Ronse. Deze geruchtmakende zaak van seksueel kindermisbruik waarbij 23 priesters voor de correctionele rechtbank werden gedaagd, is tussen de plooien van de geschiedenis gevallen. Dankzij de counterfactual kon dit voor de 21ste eeuw zeer relevante verhaal bijzonder goed gedocumenteerd en van de vergetelheid gered worden.

Tijdens een academische plechtigheid in het stadhuis van Ronse ontving de historica op 27 november 2016 het erediploma en de prijs van 1.250 euro.

Het Oscar Delghust Fonds werd opgericht ter nagedachtenis van het oeuvre van dokter Oscar Delghust (1869-1958), burgemeester van Ronse en de eerste geschiedschrijver van de stad. Het is bedoeld als stimulans voor de lokale vorsers.