Nocturne Museum dr. Guislain

(18-11-2016) Op vrijdag 25 november zijn we te gast in het Museum dr. Guislain voor de nieuwe tentoonstelling 'Een andere wereld'.

Waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid? Hoe onderscheid je droom van delirium, waan van wens, hallucinatie van inzicht? Op welke manier kan je onderzoeken of verbeelden wat zich ergens anders afspeelt?

De tentoonstelling neemt, vertrekkend van de vele vragen rond psychose, hallucinatie en waan, twee eeuwen in overschouw. Niet om een klassiek historisch verhaal te vertellen, maar om uit die periode vijf eigenzinnige oeuvres te lichten die balanceren tussen kunst, kunde en wetenschap. J.J. Grandville, Gustav Mesmer, Gerard Heymans, Jean Perdrizet en Mathew Kneebone schiepen of brachten elk een ander universum in kaart en trachtten zo het ongrijpbare op hun eigen manier te vatten. Het zijn werelden waarin potloden wandelen, fietsen zweven, de afstand tussen twee evenwijdige lijnen variabel is, typemachines in contact staan met de overledenen en straatlichten stoppen met schijnen wanneer je er voorbij wandelt. Een andere wereld creëert passages: van deze naar de andere, tussen die andere onderling, en – misschien – ook van die andere terug naar deze wereld.

Praktisch

De nocturne bestaat uit een gegidste rondleiding aan de tentoonstelling en een receptie achteraf. De start om 19.30 uur in het Museum dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent.

Inschrijven kan via www.UGent.be/alumniactiviteiten.

Flyer Tentoonstelling 'Een andere wereld'